Dante’s House Museum: Author of the Divine Comedy
Floransa’da gezilecek yerler arasında, dünya edebiyat tarihinin en büyük eserlerinden biri olan kabul gören İlahi Komedya‘nın yazarı Dante’nin evi de bulunuyor. Dante’nin Evi Müzesi olarak ziyaretçilere açık olan ev Dante’yi daha yakından tanımanıza olanak tanıyor.
Dante’nin evi 3 katlı bir müze. Müzede, Dante ile ilgili birçok doküman ve hayatından kesitler bulmak mümkün. İlahi Komedya’nın şairine adanmış olan binanın ilk katındaki odalardan biri, aralarında Dante Alighieri‘nin de bulunduğu dönemin Hekimler Birliği’ne adanmış. Burada, Orta Çağ’da kullanılan bitkiler, mineraller ve çeşitli aletler ile hastaların tedavileri için uygulanan iksir ve merhemlerin nasıl oluştuğu anlatılıyor.
Aynı odada Dante’nin heykeli ve heykelin sağ tarafındaki duvarda, orijinali Floransa’daki Bigallo Müzesi‘nde bulunan bir resmin kopyası yer alıyor. The Madonna of Mercy adlı resim 14. yüzyılda ressam Bernardo Daddi tarafından yapılmış. Madonna’nın, altındaki Floransa şehrini ve halkı koruması betimleniyor.
Odalardan biri Floransa’nın Orta Çağ’daki finansal durumundan bahsediyor. Dante’nin zamanında kullanılan paraları yakından inceleyebilirsiniz.
Aynı katta bulunan bir savaş sahnesi de Toskana’da bulunan bir il olan Arezzo ile Floransa‘nın arasında geçen bir savaşın canlandırmasıdır. Campaldino Savaşı adındaki savaşta Dante’de yer almış. Odada, savaşta kullanılan bazı ekipmanlar da yer alıyor. Bunlardan en önemlisi ise Dante Alighieri’nin hançeri.
Dante’nin ölüm maskesi de sergilenen eserler arasında. Yalnız buradaki orijinal değil, orijinali Vecchi Sarayı‘nda bulunuyor.
Dante’nin En Büyük Eseri İlahi Komedya
Dante’nin dünya edebiyatında kabul gören en ünlü eserlerden birinin İlahi Komedya olduğundan bahsetmiştik. 14. yüzyılda yazılan ve Cehennem – Araf – Cennet olarak 3 bölümden oluşan, epik şiir tadındaki başyapıtta yazarın Cehennem, Araf ve Cennet’te geçen seyahati anlatılıyor.
Dante’nin Orta Çağ ve Rönensans arasındaki geçiş döneminde yazdığı İlahi Komedya, ilk olarak İtalya Edebiyatı’nda görülen Terza rima nazım biçimiyle yazılmıştır. 3 mısralık bendlerle yazılan ve örüşük uyak adındaki aba bcb cdc düzeni Türkçe’ye zorlukla çevrildiğinden uzun yıllar Türkçe çevirisi yayınlanamamış.
Dante’ye, ünlü Türk şairi Cahit Sıtkı Tarancı’nın bir şiirinden de aşinayız. Cahit Sıtkı Tarancı, Dante’nin Floransa’dan sürgün edildiği yılların birinde yazdığı “Yaşam yolumuzun ortasında” ile başlayan mısralardan esinlenmiştir. İlahi Komedya’nın Cehennem kitabının başladığı mısralardır kaynak aldığı o mısralar yazılırken de Dante, 35 yaşındadır. Cahit Sıtkı’nın en tanınmış şiiri olan Otuş Beş Yaş şiirinde Dante’den “Yaş otuz beş, yolun yarısı eder. Dante gibi ortasındayız ömrün.” şeklinde bahseder.
Müzenin en üst katı da İlahi Komedya’ya ayrılmıştır. Bazı orijinal eserler vitrinlerde yakından görülebilir. Ayrıca içeriği İlahi Komedya olan en küçük kitap da burada sergileniyor.
Danta’nin İlahi Komedyası’ndaki Cennet ve Araf’ın tasvirleri ise panodaki resimler arasında. Sol taraftaki şema Cennet’i, sağ taraftaki ise Araf’ı temsil ediyor. Inferno başlıklı şema ise Cehennem’i anlatıyor.
Son odada ise el işlemeleri olan reprodüksiyon kıyafetler bulunur. Kıyafetlerden biri olan zengin, soylu gelinin kıyafeti ince kürk ve mücevherlerle süslenmiş.