Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi: Zamanda Nostaljik Bir Yolculuk

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi: Zamanda Nostaljik Bir Yolculuk

Gaziantep'in tarihi Bey Mahallesi'nde yer alan Oyuncak Müzesi, Türkiye'nin dört bir yanından ve dünyadan seçilmiş nadide koleksiyonlar sunuyor.
admin |

Gaziantep’in Bey Mahallesi’nde açılan Türkiye’nin 4. oyuncak müzesi unvanına sahip Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, sergilenen oyuncakların kalitesi göz önünde bulundurulduğunda hem çocukların, hem de yetişkinlerin ilgisini çekecek düzeyde.

Teknolojinin esiri olduğumuz bu yıllarda, özellikle bizim gibi yetişkinlerin anılarını canlandıracak, geçmişini hatırlatacak olan oyuncak müzesinde, oyuncakların hikayeleri de bir o kadar etkileyici.

Savaş döneminde Almanya’da geçim sıkıntısı çeken kadınların saçlarını uzatıp oyuncak bebeklerde kullanılmak üzere sattığı gerçeği örnek olarak verilebilir bu tip oyuncaklara.

Biraz Gaziantep Oyuncak Müzesi hakkında bilgiler verelim. 2013 yılının Nisan ayında, Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi kurucusu Sunay Akın‘ın danışmanlığında Gaziantep Büyükşehir Belediyesince ziyarete açılan ve 1700 ile 1970’li yıllar arasında üretilmiş olan 600’e yakın oyuncağın sergilendiği müzenin en eski oyuncağı 1700’lü yıllarda evde evcil hayvan beslemek istemeyen ailelerin çocuklarının ısrarları üzerine üretilmiş tahta bir tavşan.

Gaziantep Oyuncak Muzesi Turk Oyuncaklar
Gaziantep Oyuncak Muzesi Turk Oyunu

Her tarihi Antep evi gibi geniş bir avlusu bulunan müzenin 1. katında Fatoş, Gürel, Alasya, Nekur, Bilge, Dündar İnşaat gibi Türk oyuncak üretici markalarının oyuncakları bulunuyor.

Çizgi film, tiyatro, sinema ve masal kahramanlarının oyuncaklarının bulunduğu oda, sinema odası olarak adlandırılıyor. Pinokyo, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Taş Devri, Hayalet Avcıları, Charlie Chaplin, Mickey Mouse oyuncakları sergilenen oyuncaklar arasında.

Gaziantep Oyuncak Muzesi Sinema Karakterleri

Mutfak ve sosyal yaşam temalı oyuncakların bulunduğu alanda ise porselen çay takımları, mutfak ve banyo malzemelerinin bulunduğu günlük ev yaşantısının anlatıldığı oyuncaklar yer alıyor.

Gaziantep Oyuncak Muzesi Derleme Oyuncaklar
Gaziantep Oyuncak Muzesi Derleme Odalar

Müzenin 2. katında, oyuncak tarihinin ilk üretilen oyuncakları sergileniyor. ilk Alman oyuncak markası olan Lehmann oyuncaklar, Doll House olarak bilinen bebek evleri, ilk yapbozlar ve gerçek saçlı bebekler sergileniyor.

Peluş oyuncaklar bölümünde ise 1900 ile 1980’li yıllar arasında üretilmiş peluş oyuncaklar sergileniyor. Barbie bebeğin ilk üretimleri, Japon maymun peluşlar ve Teddy Bear sergilenen oyuncaklar arasında.

Çatı katında ise yakın dönem oyuncaklar sergileniyor. Apollo uzay mekiği, Uzay Yolu dizisi maketi, çeşitli robotlar, gemiler ve uçaklar bu galeride yer alan oyuncaklardan.

Gaziantep Oyuncak Muzesi Uzay Yolu
Gaziantep Oyuncak Muzesi Uzay Mekigi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi restore edilirken evin temelinde ortaya çıkan iki katlı mağara da ziyarete açılmış. Bu mağaralar ile birlikte dünyanın çifte mağaralı ilk oyuncak müzesi oluyor Gaziantep Oyuncak Müzesi.

Mağara sergi salonunda, 24 farklı ülkeden, ulusal kıyafetleri giydirilmiş çocuklar ve ait olduğu ülkelerin mimari yapılarının sergilendiği bir bölüm oluşturulmuş.

Gaziantep Oyuncak Muzesi Magara Galerisi
Gaziantep Oyuncak Muzesi Magara Sergisi

Yukarıda görüldüğü üzere sadece Türkiye’den değil dünyanın dört bir yanından farklı oyuncaklar görmek mümkün.

2008 yılında Almanya’da Cities for Children toplantısında, Türkiye’de daha önce alınmamış Çocuk Dostu Şehir (Friendly Cities For Children) unvanı alan Gaziantep’te, buram buram tarih kokan kültür mirası Bey Mahallesi’nde 3 katlı tarihi bir Antep evi içine kurulmuş bu oyuncak müzesi. İnce ve uzun müze girişinde çocuk heykelleri bulunuyor.

Saklambaç oynayanlardan biri ebe olmuş sayıyor, diğeri uzak bir köşeden ona bakıyor. Başka iki çocuk el çırpma oyunu oynuyor. Yine aynı yerde Sinbad, uçan halısının üzerinde çocukları izliyor.

Gaziantep Oyuncak Muzesi Avlusu

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Gaziantep’in tarihi evlerinin ve sokaklarının bulunduğu Bey Mahallesi’nde yer alıyor müze. Zamanda yolculuğa neden olan müze, Pazartesi günü hariç haftanın her günü ziyarete açık. Ziyaret saatleri ise yaz dönemi 09:00 – 18:00, kış dönemi ise 08:30 – 17:30.

Sonuç

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, nostaljik bir yolculuk yapmak isteyen herkes için eşsiz bir durak. Geçmişle bugün arasında köprü kuran bu özel müze, ziyaretçilerine oyuncakların hikayeleri aracılığıyla zamanda bir yolculuk sunuyor. Bu eşsiz deneyimi yaşamak ve tarih boyunca oyuncakların evrimine tanıklık etmek istiyorsanız, Gaziantep’in tarih kokan sokaklarına bir ziyaret planlayın.