Mudanya Mütareke Evi: Türkiye’nin Tarihine Tanıklık Eden Bir Müze
Mudanya’nın kalbinde yer alan ve Türk tarihindeki önemli bir döneme tanıklık eden Mudanya Mütareke Evi, ziyaretçilerine sadece bir müze deneyimi sunmakla kalmıyor, aynı zamanda Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nın sona erdiği kritik anları hissettiriyor.
Bu tarihi yapı, Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın imzalandığı yer olarak, Cumhuriyet tarihinin dönüm noktalarından birini temsil ediyor. Gelin, bu tarihi mekanın duvarları arasında yankılanan tarihi hikayeleri birlikte keşfedelim.
Mudanya Ateşkes Antlaşması
Anadolu’nun Büyük Taarruz ile Batı Cephesi’ndeki Yunan işgali son bulmuş. Sıra, Trakya ve İstanbul ile Çanakkale boğazlarının kurtarılmasına gelmiş.
İtilaf Devletleri’nin barış görüşmelerine başlamak istemesi üzerine, M. Kemal, Meriç’e kadar tüm Trakya’nın boşaltılmasını istemiş.
Kabul edilince TBMM’nin tam yetkiyle görevlendirdiği Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü; İngiltere, Fransa ve İtalya temsilcileri ile ateşkes görüşmeleri için Mudanya’da toplanmış. Yunanlılar ise Mudanya’ya gelmiş, ancak karaya çıkmamış ve İngilizleri sözcü olarak kullanmış.
Hararetli konuşmalarla geçen günler sonunda Mudanya Ateşkes Antlaşması bu binada imzalanmış ve anlaşmaya göre Türk Yunan çatışmaları son bulmuş, Trakya savaşsız Türkiye’ye ve boğazlar Türk yönetimine bırakılmış.
Mudanya Mütareke Evi, 18. yüzyılda Aleksandr Ganyanof’dan Mudanyalı bir iş adamı olan ve Türkiye’de şeker sanayisinin kurucularından biri olan Hayri İpar tarafından satın alınmış ve restorasyonu yapılmış.
Bina daha sonra Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne devredilmiş. Günümüzde müze olarak kullanılan yapı Mudanya gezisinde, yakın tarihine önem veren herkes tarafından mutlaka ziyaret edilmeli.
Peki müzede neler var? Müzede antlaşmalara dair belgeler, fotoğraflar, dokümanlar, o dönemde kullanılan eşyalar sergileniyor. Odalar, eskiden kullanıldığı gibi dekore edilmiş.
Türkiye adına görüşmelerde bulunan İsmet İnönü ve Asım Gündüz Paşa ile yaverlerinin çalışma odaları ve yatak odalarını görüyoruz. Hatta içeride hamam bile görmek mümkün.
Odaların en etkileyici kısmı mütarekenin yapılıp imzalandığı geniş oda. Odada balmumu heykeller ile an canlandırılmaya çalışılmış. Solda İsmet Paşa, sağda Fransa, İtalya ve İngiltere baş delegeleri bulunuyor.
Mudanya Mütareke Evi Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Eğer Müzekart’ınız varsa müzeye ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz. Kartınız yoksa giriş ücretli. Pazartesi günleri haricindeki her gün, yaz sezonunda 09:00 – 18:00, kış sezonunda 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Mudanya Mütareke Evi Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?
Bu tarihi yapı Mudanya’nın tam göbeğinde bulunuyor. Küçük bir sahil turu yaparsanız, meydanda, İsmet İnönü heykelinin tam karşısındaki beyaz binayı göreceksiniz. İstanbul’dan feribotla Mudanya’ya gelmek çok kolay.
İskeleden çıkıp sağa doğru 1 km devam ettiğinizde bina karşınıza çıkar. Bursa’ya 30km mesafede Mudanya. Müzenin çevresinde otopark yok, ama Mudanya’nın tarihi sokaklarını da gezeceğiniz için müsait olan bir yere bırakabilirsiniz aracınızı.
Sonuç
Mudanya Mütareke Evi Müzesi’ni ziyaret etmek, Türkiye’nin yakın tarihine bir yolculuk yapmak demek. Bu tarihi binada atılan imzalarla bir ulusun kaderi değişti.
Her odası ve sergilenen her eser, ziyaretçilerine o dönemin ruhunu ve önemini hissettiriyor. Mudanya’nın bu tarihi müzesi, geçmişi anlamak ve geleceği şekillendiren olayları kavramak isteyen herkes için kaçırılmaması gereken bir durak.