Edirne Gezi Rehberi: Görmeniz Gereken 8 Harika Turistik Nokta
Edirne, İstanbul’dan günübirlik gidilebilecek bir şehir. Öyle ki merkezi birkaç saatte gezilebilir. Her yer birbirine çok yakın. Edirne merkezde görülecek yerlerin tamamını göreyim derseniz 20km’de gezmek mümkün. Ciğeriyle meşhur Edirne’ye, gezilecek yerler bakımından son 100 yıllık tarihin zengin çocuğu diyebiliriz.
Edirne, Yunanistan’a yakınlığı nedeniyle hazır vizeniz varsa gidebileceğiniz, küçük bir kaçamak yapabileceğiniz yerlerden biri. Yunanistan’a günübirlik gidip gelen çok Edirneli var. Bu fikri cepte bulundurun. Edirne gezimize Selimiye Camii ve civarından başlıyoruz. Sonrasında ise peşi sıra Edirne’de gezilecek yerleri geziyoruz. İşte adım adım Edirne gezi rehberi.
Edirne Selimiye Camii
Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii, her Edirne ziyaretinin merkezi ve ilk durağıdır. Hayranlık uyandıracak kadar iyi bir işçiliğe sahip olan Selimiye Camii, rahatlıkla gezilebiliyor.
Selimiye Camii’nin bağlı bulunduğu yapılar arasında Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi’ni ve karşısındaki Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi‘ni de ziyaret edebilirsiniz.
Selimiye Camii’nin yakınında bulunan Üç Şerefeli Camii’de Edirne’de görmeniz gereken yapılar arasında mutlaka olmalı.
İzmir’in fethi üzerine İzmir’den getirilen ganimetler kullanılarak inşa edildiği söylenen Üç Şerefeli Camii, burma motifli minaresinden dolayı Burmalı Camii olarak da biliniyor.
Edirne Selimiye Camii çevresindeki ara sokaklarda park alanı bulabilirsiniz, ama bunun için biraz aramanız gerekiyor.
Çevrede çok sayıda otopark var, aracınızı otoparklara da bırakabilirsiniz. Giriş çıkış saat ücretlerini ve kaç saat kaldığınızı kontrol edin. Kapıdaki panolarda yazan miktardan fazla ücret talep edebiliyorlar.
Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşı Müzesi
Şükrü Paşa, Balkan Savaşları sırasında Edirne’yi, Bulgar ve Sırp saldırılarına karşı 5 aydan fazla süre savunmuş ve üstün bir direniş göstermiştir.
Şükrü Paşa Anıtı ise Mehmet Şükrü Paşa’nın naaşının bulunduğu yerdir, ama daha çok bir anıt niteliğindedir. Hemen arkasında ise Kıyık Tabya bulunuyor. Savunmanın geçtiği bu yapılar günümüzde Balkan Savaşı Müzesi olarak kullanılıyor.
Edirne Sarayı
Eski Edirne Sarayı’nın bulunduğu alana gidiyoruz. Şükrü Paşa Anıtı’ndan Eski Edirne Saray’a doğru hareket ediyoruz. Mimar Sinan Caddesi ve Saray Yolu’nu takip ederek 4,9km (10dk) sonra Eski Saray’a ulaşabiliriz.
Bu civarda araç park sıkıntısı yok. Günümüzde saraydan çok kalıntıları görürüz burada, çünkü 93 Harbi’nde Ruslar Edirne’yi işgal etmiş ve bunun üzerine Osmanlı askerleri cephanenin Rusların eline geçmemesi için cephaneliği patlatmış. Bu da büyük bir yıkıma neden olmuş.
Eski Saray’ın bulunduğu alanda yer alan Edirne Balkan Savaşı Şehitliği ise Balkan Savaşı sırasında esir düşen ve hayatlarını kaybeden sivil ve askerlerin anısına yaptırılmış bir şehitliktir.
Tuna Nehri’nin diğer tarafında ise meşhur Edirne Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Kırkpınar Yağlı Güreş Alanı’nı görürsünüz. Kırkpınar Şenlikleri’nin düzenlendiği bölge şenlik zamanı çok hareketli oluyor. Alanın çevresinde de tarihe geçmiş önemli pehlivanların heykellerini dikmişler.
Yağlı güreş alanının arkasındaki parktan içeri girerek 17. yüzyılda inşa edilen IV. Mehmet Av Köşkü‘ne ulaşabilirsiniz. Av Köşkü bir dinlenme odasına sahip. İçeride Topkapı Sarayı’ndan da bildiğimiz sedirler yer alıyor.
Sultanın av günlerinde gelip dinlendiği bir yer. Günümüzde çevresi çay bahçesi olarak kullanılıyor. Buraya gelen yol dar, ancak iki araç zor da olsa geçebiliyor. Köşkün orada öylece duruyor, çevresi daha çok çay bahçesi ve çeşitli organizasyonların düzenlendiği bir alan olarak kullanılıyor.
II. Bayezid Külliyesi
Eskiden normal hastane, sonraları ise ruh ve akıl sağlığı bozuk olan hastalara hizmet veren bir hastaneye doğru yola çıkıyoruz. Burası II. Bayezid Külliyesi içinde bulunuyor. Eski Saray’dan 2km (4dk) mesafede yer alıyor. Günümüzde Edirne Sağlık Müzesi olarak kullanılıyor. Ağırlıklı olarak eskiden yapılan tedavi yöntemlerinden bahsediliyor.
Hıdırlık Tabyası
Edirne Hıdırlık Tabyası, Balkan Savaşları sırasında Edirne’yi savunan yapılar arasındadır. Edirne’de birçok tabya var, ancak Hıdırlık Tabyası, tabya türü askeri savunma yapılarının en büyüğüdür. Savaştan sonra önemini kaybeden tabyalar günümüzde restorasyon süreci yaşıyor.
Meriç Köprüsü
Edirne’nin 6 tarihi köprüsünden biri olan Meriç Köprüsü, Abdülmecit zamanında Edirne Karaağaç yoluna yaptırılan bir köprüdür.
Diğer adı Mecidiye Köprüsü olan Meriç Köprüsü, ilk olarak II. Mahmud zamanında gündeme gelse de bütçe yetersizliğinden tamamlanamamış. Başlangıçta ahşap olan köprünün yapımı II. Mahmud’un oğlu Abdülmecid’e nasip olmuş ve 1842 yılında yapımına başlanan köprü 1847 yılında bitirilmiş.
Köprünün orta kısmındaki oturulacak alan, padişahın, günbatımını, güneşin nehir üzerindeki kayboluşunu izlediği yer olarak belirtilir. Eğer güneşin batış saatlerinde denk gelirseniz siz de padişahın hissettiklerini hissedebilirsiniz.
Meriç Köprüsü’nün genişliği 7 metre, uzunluğu ise 263 metre. 13 ayak ve 12 sivri kemer üzerine kurulu bu tarihi köprü Meriç Nehri üzerinde yer alıyor. Antik kaynaklarda Hebros olarak geçen Meriç Nehri’nin çıkış kaynağı Bulgaristan sınırlarında bulunan Rila Dağı’dır.
480 km ile Balkanların en uzun nehri olan Meriç Nehri, Türkiye’de Arda ve Tunca nehirleri ile birleşerek Enez’de Ege Denizi’ne dökülüyor. Meriç Köprüsü. yapısı, tarzı ve tarihi ile Edirne’nin simgelerinden biri haline gelmiş.
Edirne Kent Ormanı
Meriç Köprüsü’nden Karaağaç istikametine devam ettiğimizde sağ tarafta Edirne Kent Ormanı yer alıyor. Burada yürüyüşe çıkabilir, dinlenebilirsiniz. Halk burayı daha çok mangal için tercih ediyor. Özellikle bahar mevsiminde güzelce bir yer olduğunu söyleyebilirim. Araçlı ziyaretçiler için içeride otoparkı da bulunuyor.
Karaağaç
Edirne’nin en serin bölgesine geldi sıra. Belki de ağaç oranının yoğun olması nedeniyle diğer yerlerden daha serin bir yapısı vardır. Türkiye’de kalan Karaağaç’ın Yunanistan sınırına 4km kadar uzaklıkta olduğunu biliyor muydunuz?
Edirne Garı’nın Karaağaç’a yapılmasıyla Karaağaç bölgesi daha da gelişmiş, ancak Balkan Savaşları sırasında çok yorulmuştur. 1920’li yıllarda Yunan işgali altında olan Karaağaç, Lozan Antlaşması ile Türkiye’ye verildi. Bunun üzerine Karaağaç’a Lozan Anıtı dikildi. Edirne Kent Ormanı’ndan taşlı güzel bir yoldan ulaşılır Lozan Anıtı’nın bulunduğu bölgeye.
Eskiden gar binası olarak hizmet veren bina günümüzde Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılıyor. Fakülte binasının bahçesinde gezebilir, Lozan Anıtı’nı yakından görebilirsiniz.
Edirne için en anlamlı anıtlardandır. Hani dedik ya Edirne Garı Karaağaç’a inşa edildi diye. Günümüzde bu istasyon kullanılmıyor fakat tren istasyonunu ve sembol treni görebilirsiniz. Düğün çekimlerinin de popüler mekanıdır Karaağaç Tren İstasyonu.
Edirne’de Ne Yenir?
Edirne’nin neyi meşhur? Edirne mutfağının en popüler yemeği köfte ve ciğerdir. Peki Edirne’de ciğer tava nerede yenir? Edirne’de iki restoran ciğer ve köfte için çok tercih ediliyor.
Aydın Tava Ciğer: Vaktiniz varsa Edirne’nin en ünlü ciğercisi Edirne Aydın Tava Ciğer’i deneyin. Tahmis Çarşısı No:8 adresinde yer alan Aydın Tava Ciğer’e gittiğinizde muhtemelen sıra bekleyeceksinizdir. Burada yemek isteyen çok kişi olduğundan uzun kuyruklar olabiliyor. Yiyen hemen kalkıyor ki bir sıradakiler de bu tadı alsın. Bu arada Aydın Ciğer Tava, Pazar günleri kapalı. Sebebi ise çok ilginç, diğer restoranlar da müşteri çeksin diye.
Köfteci Osman: Ciğer porsiyonlarının yanına acı sosu, soğan piyaz ve çeşitli baharatlar da geliyor. Ciğeri enfes bir hale getiriyor. En bilinen ve sevilen başka bir mekan da Köfteci Osman. Bu restoran da Selimiye Camii’nin yakınında. Ortakapı Caddesi üzerindeki Ciğerci Niyazi Usta da bilinen başka bir ciğerci.
Edirne Nerede ve Nasıl Gidilir?
Edirne’de şahsi araç ile ulaşım: Edirne keyifli bir yolculukla gidiliyor. Yolları çok geniş ve tertemiz. İstanbul Edirne arası 240km. Trafik olmazsa ki İstanbul’dan sonra trafik olmuyor, 2,5 saatte gitmek mümkün.
Edirne’nin Kırklareli’ne uzaklığı 68km, Tekirdağ merkez ile arasındaki mesafe 116km. Edirne Çanakkale arasındaki mesafe ise Gelibolu yarımadasından düşünecek olursak 180km (2sa 15dk).
Edirne’ye İstanbul’dan otobüs ile ulaşım: Edirne’ye Esenler Otogar’dan otobüs ile ulaşabilirsiniz. Trakya Üniversitesi’nin güneyinde yer alan Edirne Otogar’a kadar gider otobüsler.
İstanbul’dan sadece Metro Turizm, Edirne’ye sefer düzenliyor. Otogar TEM’e çok yakın ve şehir merkezine şehir içi otobüsler ile gidilebiliyor. Edirneliler Kent Kart kullanıyor, Kent Kart’ı olmayanlar ise ücret ödeyerek şehir merkezine ulaşım sağlayabiliyor.