Erdek Plajları: Kapıdağ’da Denize Girilecek Harika Yerler
Erdek, yerli turistlerin popüler tatil mekanlarından biri. İstanbul’a yakınlığı ve çevre illerden kolay ulaşılabilen bir konumda olması, Kapıdağ Yarımadası‘nın tercih edilmesini sağlıyor.
Yarımadanın çok büyük bir bölümü ormanlık ve bozulmamış arazisi ile de tam bir oksijen deposu. Bu yazıda Kapıdağ Yarımadası’ndaki Erdek plajları, koyları ve bakir köylerini keşfediyoruz.
Mavi bayrak ödüllü plajları olsa dahi denizi bizi çok etkilemese de, doğal güzelliği bizim için daha ön plandaydı. Her viraj bizi birbirinden güzel onlarca koya, yemyeşil bitki örtüsüne sahip tepelere ve güzelliklere doğru götürdü.
Marmara Bölgesi’nde denize girilecek yerler arasında yer alan bu turistik yerde güzergahımız şu şekildeydi.
Kapıdağ Yarımadası’nda Erdek’te başlayan yolculuk yarımadanın batısındaki sahil yolundan devam ediyor ve yarımadanın kuzeyine çıktığımızda, ortadaki dağ yolundan aşağı iniyoruz. Kapıdağ Yarımadası‘nın batısını gezmiş oluyoruz böylelikle.
Sahil yolları virajlı olduğundan yavaş gitmek gerekiyor ve bu yavaşlık da uzun saatler boyunca yolda olmanız anlamına geliyor.
Eğer gezmeyi seviyorsanız güzel manzaralar görebileceğiniz bu güzergahı kullanmanızı öneririm. Kapıdağ Yarımadası’nın çevresi yaklaşık 100 km’lik bir uzunluğa sahip.
Erdek Plajları
Ocaklar Halk Plajı
Kapıdağ Yarımadası’nın Erdek’ten sonra yolun solundaki Kamplar tabelasını takip ederek ulaşabileceğiniz sonraki ilk yerleşim yeri. İsmini dağlardaki granit taş ocaklarından alan Ocaklar Mahallesi, 1,8km sahil şeridi uzunluğuyla Kapıdağ Yarımadası plajlarındaki en büyükleri arasında.
Ocaklar Halk Plajı, Erdek’ten sonra en popüler plajlardan biri. Denizi sığ ve sakin, plajı da geniş. Ocaklar’da deniz bisikleti, muz, jetski gibi su üstü etkinliklerden de faydalanabiliyorsunuz. Çadır, kamp, ateş gibi etkinlikler yasak.
Narlı
Ocaklar’dan sonraki yerleşim yeri olan Narlı, Paşalimanı Adası manzarasıyla küçük ve sevimli bir yer. Narlı sahili de bir o kadar kafa dinlemelik.
Narlı Köyü ve sonraki köyler Erdek merkeze uzak olması nedeniyle çok daha tenha. O kadar küçük ki tüm sokakları denize açılıyor. Gün batımının güzel göründüğü yerlerden biridir ayrıca Narlı Köyü.
Narlı Köyü’nde tarihi ve yıkık dökük bir kilise de bulunuyor. Kilisenin çatısı yok, yıkılmış, ancak duvarları var. Kilise içnnde otlar büyümüş, kilise kalıntısı olarak duruyor öylece.
Mübadeleden önce birçok yerde olduğu gibi burada da Rumlar yaşarmış. Köydeki tek kilise bu ve Rumlar da ibadetlerini burada yaparmış.
Narlı Köyü’nden çıktıktan sonra denizde sıra dışı bir düzenek göreceksiniz. Ben de sonradan öğrendim ki burası midye çiftliğiymiş.
Gördüğünüz duba gibi yuvarlak şeylerin altında yetiştirme halatları denilen çok uzun halatlar var ve midye avcılığı bu halatlar aracılığıyla yapılıyor. Denizin dibine doğru sarkıtılan halatlara midyeler toplanıyor ve teknelerle gelip bu midyeler teknede temizlenerek, satılmaya hazır hale getiriliyormuş.
İlhanköy
Rumlardan kalma İlhanköy, en güzel manzaralı Kapıdağ Yarımadası yerleşim alanlarından biri. Yeldeğirmenlerini ve doğal oluşmuş çıkıntılarını kadrajınıza alarak güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.
Küçükova Koyu
İlhanköy ile Doğanlar arasında kalan Küçükova Koyu, bölgenin sahipsiz çocuğu gibi. Ortada güzel bir açıklık var, araba da girebildiği için tercih edilen yerlerden.
Hatta çadır kampı için de çok uygun bir yer. Ama çöpünü getiren insanımız, getirdiğini geri götürmekten aciz olduğu için pisleniyor. Küçükova’da olduğunuzu karşısındaki küçük adadan anlayabilirsiniz.
Büyükova Koyu
Küçükova Koyu’nu geçtikten sonra Büyükova Koyu ile karşılaşıyoruz. Büyükova Koyu’nun denizi de plajı da temiz, suyu berrak, su altı rahatlıkla görülebiliyor.
Su altı otlarının olduğu yerleri de var, ama çoğunlukla kuma basıyorsunuz. Büyükova, Küçükova’ya daha tesisleşmiş bir yer. Pansiyon, apart, otel, restoran gibi işletmeler var burada.
Doğanlar Köyü
Karşımıza çıkan sonraki plaj, deniz temize sahip Doğanlar Köyü Plajı. Marmara Adası’nı tam karşıdan görebilen, Büyükova Plajı ile birlikte Karadağ Yarımadası’nın en kuzeyindeki plajdır.
Büyükova Koyu ile benzer uzunluğu, benzer bir yapısı vardır. Adeta aksı gibi tasarlanmış durumdadır.
Turan Köy
Turan Köy’e ulaşım Erdek’ten direkt olarak dağ yolundan sağlanabiliyor. Uzun sahil yolunu kullanmadan hızlı bir şekilde Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeyindeki bu köye ulaşılabildiği içn yukarıda saydığımız birçok köy ve plaja göre daha gelişmiş bir yerleşim yeri burası.
Yaklaşık 1 km’lik plajı, geniş bir sahili var. Denizi temiz ve sahil bandı tamamen kum, ama yumuşak kum değil ince taşlı kum. Turan Köy’de çok sayıda işletme, pansiyon, otel, büfe, restoran bulunabiliyor.
Turan Köy’de bir çadır kamp alanı varmış Çamlıkaltı Piknik & Camping adı altında. Bu kamp alanındaki tuvaletleri ve denize girip çıkarsanız duşlarını belli bir ücret karşılığı kullanabiliyorsunuz. Karavanınız varsa sahile yakın yerlerde konaklamak için ideal yerler var.
Turan Köy’den sonra Kapıdağ Yarımadası’nın Erdek Turan Köy tek şeritli asfalt yolu kullanarak Erdek merkeze iniyoruz. Kapıdağ’ın batı tarafı gerçekten muhteşem koylara ve manzaralara sahipti.
Kapıdağ Yarımadası’nın doğu tarafını başka bir zamana bırakıyoruz. Ama nedense batısı kadar keyifli olmayacağını düşünüyorum.
Erdek merkeze gelmişken burayı da gezmeyi ihmal etmeyin bence. Erdek Gezi Rehberi yazımızı okuyarak Erdek’in şehir merkezini ve iç taraflarda kalan Kirazlı Manastırı’nı da gezebilisiniz.