Gaziantep Merkezde Gözden Kaçan 2 Gezi Noktası
Keşfedilmeyi bekleyen bir hazinenin peşindeyseniz, Gaziantep ve Adıyaman’ın tarihine ve lezzetlerine yolculuk yapmaya hazır olun. İstanbul’dan sadece 1 saat 40 dakikada ulaşabileceğiniz bu iki şehir, hafta sonunu unutulmaz kılmak için mükemmel bir seçenek sunuyor. Gaziantep’in eşsiz hayvanat bahçesinden, bilim merkezlerine, tarihi müzelerden, lezzet duraklarına kadar her köşesi sizi bekliyor.
Gaziantep’e bir hafta sonu için gitmiştik ve Gaziantep ile birlikte Adıyaman‘ı da hafta sonuna sığdırmanız mümkün. Adıyaman Gezi Rehberi’nde detaylı olarak her şeyi anlatmaya çalıştık.
Eğer sizin de böyle bir düşünceniz varsa şunu bilin ki hem Cumartesi hem Pazar, Gaziantep ile birlikte Adıyaman’ı da gezebilirsiniz. Şimdi Gaziantep’e gitmek isteyenler için buyrun Gaziantep Gezi Rehberi.
Gaziantep Havalimanı’ndan kiraladığımız araç ile şehrin en uzak noktasından başlıyoruz gezimize. Gaziantep’in güneybatısındaki Gaziantep Hayvanat Bahçesi, havalimanına yarım saat mesafede.
Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde yeni açılan safari turları ile daha önce safari deneyimi yaşamamış olanlar için farklı bir deneyim olanağı sunuyor.
Sabahın ilk saatlerinde gitmek hem güneşin tepede olmadığı saatler olduğu için nispeten daha az sıcak bir ortamda gezmemizi sağlıyor, hem de daha insan oluyor.
Ardından Gaziantep Üniversitesi‘nin içindeki Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi‘ni gezebilirsiniz. Biz kapıdaki görevlinin içeride müze olduğundan haberi olmaması üzerine girememiştik, fakat siz yine de bir soruşturun gezmek isterseniz.
Gaziantep Gezegenevi ve Bilim Merkezi adındaki bir planetaryum sonraki durağımız.
Gaziantep Gezegenevi ve Bilim Merkezi
Gaziantep’te Turkcell sponsorluğu ile desteklenen Gaziantep Gezegenevi ve Bilim Merkezi bulunuyor. 5000 m2 alan üzerine inşa edilen bilim merkezinin 1500 m2’si kapalı alan.
Bizim ziyaretimizde yalnızca alt katın hizmette olduğu bilim merkezinde hedef kitle çocuklar olsa bile simülasyonları ve deney malzemeleri ile hem çocukların, hem de yetişkinlerin denemek isteyeceği birçok bilim düzeneği bulunuyor.
2010 yılında faaliyetine başlanan Turkcell Gezegenevi ve Bilim Merkezi‘nin farklı bir dış mimarisi var. Aslında bir planetaryum olan yapı, özel bir projeksiyon vasıtasıyla yansıtılan görüntüleri 3 boyutlu olarak izlememize ve öğrenmemize olanak tanıyan bir sisteme sahip.
Biz sadece alt kattaki bilim müzesini gezmiş olmamıza rağmen 1,5 saate yakın bir zaman harcadık. Ortamın seslerini toplayıp ileten sesli borulardan, alçak basınçtan kopmayan balona kadar birçok düzenek oldukça ilginç.
Astronot kıyafetinin arkasına geçerek çektirilen fotoğraflar da gerçeğe yakın olduğu için oldukça eğlenceli. Dünya’nın Güneş ile olan bağlantıları ve 1851 yılında keşfedilen, ilk defa kendi ekseni etrafında döndüğü kanıtlanan sarkaç düzeneği ile ilgili düzenekler bulunuyor.
Karanlık bir odada maddenin 4 halinden biri olan plazmanın bulunduğu küreleri inceliyoruz. Kırıldıklarında tehlikeli olabilen bu kürelerin içindeki plazmalar aslında iyonize olmuş gaz anlamına geliyor.
Güneşte, yıldızlarda, nebulalarda, yıldırımda ve mum alevinde de bulunan plazmanın küresinin çeşitli noktalarınızda dokunduğunuzda, plazmaları yönlendirdiğinizi göreceksiniz.
Kendi kendinizi ipi çekerek kaldırabilir misiniz? Az kuvvetle çok yük kaldırabileceğiniz sandalyeli palanga sistemine oturarak kendinizi yukarı çekebilirsiniz. Yükseklik birkaç metre daha fazla olsaydı daha iyi olurdu.
Bahçesinde Ali Kuşçu’nun heykelinin bulunduğu Gaziantep Gezegenevi ve Bilim Merkezi mutlaka gezilecek yerler listenize eklenmeli. Bilim merkezi haftanın her günü ziyarete açık.
Gaziantep Atatürk Anı Müzesi
Aslen Selanikli olan Atatürk’e bağlılığını göstermek amacıyla da Gaziantep’in tarihi yapıları arasındaki Bey Mahallesi’nde bir Atatürk Anı Evi Müzesi yaptırılmıştır.
Gaziantep’te kazanılan zaferin ardından, dönemin belediye başkanı tarafından Atatürk’e verilen fahri hemşerilik beratı ile Atatürk, Bey Mahallesi nüfusuna kaydedilmiş o zamanlar.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne Konukoğlu ailesi tarafından bağışlanan geleneksel bir Antep evi içerisinde Cumhuriyet’in ve Antep’in tarihine ilişkin önemli materyaller ve konular yer alıyor.
Müzenin ilk katında Atatürk’ün Antep’e geldiği dönemde, Atatürk’ün kullandığı karyola ile birlikte geleneksel bir Antep Evi‘nin eşyalarından Antep kilimi, paşa mangalı, işlemeli gömlek, sedir gibi eşyalar teşhir ediliyor.
Müzenin üst katında ise Atatürk Araştırma Kitaplığı yer alıyor. Çoğu bağış yoluyla elde edilen kitaplarda Cumhuriyet Dönemi ve Türk Tarihi’nin yayınları bulunuyor. Bu kitapların yanı sıra Gaziantep’in ünlü kişileri de açıklamalarıyla birlikte büyük panolarda yer alıyor.
Gaziantep’in Ünlü İsimleri
Mütercim Âsım: Arapça ve Farsça’dan yaptığı çeviriler nedeniyle mütercim lakabıyla tanına Mütercim Âsım, Antep doğumlu. Para kazanmak için İstanbul’a gelerek Tebrizli Hüseyin bin Halef’in Tıbyan-ı Nâfî der Tercüme-i Burhân-ı Katı adlı eserini Türkçe’ye çevirerek dönemin padişahı III. Selim’e takdim eder.
Birkaç çeviri eseri de padişah tarafından beğenildikten sonra vakanüvis görevine atandı. Sarayda ölen kişilerin biyografilerini tüm detaylarıyla Osmanlıların tarihi kaydına geçirmekle görevlendirildi.
Şahin Bey: Antep doğumlu Şahin Bey, Trablusgarp’ta, Balkan ve Çanakkale savaşlarında görev aldı. Hayatı savaşlarda geçen Şahin Bey’in asıl adı Mehmet Sait’ti.
Dr. Mecit Barlas: Antep doğumlu bir başka kişi de Antep Savunması’nda dar imkanlarla doktorluk yapan Dr. Mecit Barlas’tır. Uyumadan, gece gündüz demeden yaralılarla ilgilenen doktora çok iş düşmüştü.
Elde tentürdiyot yok, ispirto yok, gaz yok, en önemlisi eter yok. Evlerde tülbentler, hoca sarıkları, adi pamuklar kaynatılıp steril yapılır, mecruhlara kullanılırdı. Birçok yiğitler eter olmadığı için ameliyat masasında harp marşı söyler, ben de ameliyat yapardım.
Karayılan: Asıl adı Mehmet olan Karayılan, Erzurum cephesinde gösterdiği başarıdan dolayı çavuş olmuştur. Antep Savaşı’nda çetesiyle birlikte düşmana büyük darbe indiren Karayılan, Kuva-i Milliye safına katılmıştır. Şehri kuşatan düşmanlarla çatıştı. Başarılı oldu. Fakat 32 yaşında şehit oldu.
Şehitkamil: Fransızların Kâmil’in annesi Hacer’in peçesini açmak istemesi üzerine, Kâmil askerlere karşı koyar. Küçük Kâmil, göğsünden süngülenerek Şehitler Kütüphanesi’nin yanında 14 yaşında hayatını kaybetmiştir. Olaydan sonra Gaziantep ilinin merkez ilçesi Şehitkamil olarak anılmaya başlanmıştır.
Kılıç Ali Bey: İstanbul doğumlu olan Kılıç Ali Bey, Antep ve Maraş hattında Fransızlara karşı direnmiş ve Antep kahramanı olarak anılmaya başlamıştır.
Kılıç Ali Bey en değerli mücahit arkadaşlarımızdandır. Maraş başarısının sebep ve kahramanıdır. – Atatürk
Yirik Fatma: Gaziantep’in kadın kahramanlarından olan Yirik Fatma, savaşa giderek diğer kadınlara örnek olmuştur. Fransızlara karşı mücadele verirken esir alınmış ve işkenceyle öldürülmüştür.
Kahraman Türk kadını, sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlarımız üstünde göklere kadar yükselmeye layıksın. – Atatürk
Hamdi Kutlar: Bir dönem Gaziantep Belediye Başkanlığı’na kadar ulaşan telgraf memuru. Gaziantep’e birçok ilki yaşatan Kutlar yollar yaptı, soğuk hava depoları kurdu, en önemlisi elektrik fabrikasını kurdu.
Kamil Ocak: Antep doğumlu Kamil Ocak, bir süre spordan sorumlu devlet bakanı olarak görev yapmıştır. Bakanlığı süresince Gaziantep’e kapalı spor salonu ve bugün ismini sıkça duyduğumuz Kamilocak Stadyumu’nu yaptırmıştır.
Müzede önemli şahısları iyice tanıdıktan sonra ortada bulunan dokunmatik akıllı ekranlarda Antep savunması ile ilgili olan görsel anlatımlarla bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz. Müzenin bir de ikinci binası bulunuyor. Bu binada, döneme tanıklık eden kişilerin yazıları ve dokunmatik ekranlar aracılığıyla röportajları dinlenebilir.
Ayrıca Atatürk’ün Gaziantep’e geldiğinde yemek yediği yemek takımı, kahve içtiği fincanı da görmeniz mümkün. Antep savunması ile ilgili önemli kaynakları, Cumhuriyet’in getirdiği yenilikleri ve büyüklerimizin kullandığı eşyalar sergilenmekte.
Gaziantep ve geçmişi hakkında bilgi almak için en ideal müzelerden biri olan Gaziantep Atatürk Evi Müzesi’ne giriş ücreti çok uygun. Bey Mahallesi’nde eski sokakların arasında bulunduğu için müzeye aracınızla gitmeyin. Buralara araç ile giremiyorsunuz.
Öğle yemeğinden sonra Gaziantep’in tarihi yapıları arasında yolculuk etmeye geldi sıra. Gaziantep Oyuncak Müzesi ve Hasan Süzer Etnografya Müzesi birbirlerine yakın oldukları için yollarda çok vakit kaybetmeden rahatlıkla gezebildik.
Tabii ki arabanızı çevredeki ücretli park alanlarına bırakmak, park için en pratik yöntem. Müzelerin olduğu Bey Mahallesi’nde yollar dar ve kenara araba bırakabileceğiniz pek bir nokta da bulunmuyor.
Sonraki durağımız Mithatpaşa Mahallesi’ndeki dünyanın önemli mozaik müzelerinden biri olan Zeugma Müzesi. Çingene Kızı mozaiği ile tanınan mozaik müzesinde yaklaşık 1-2 saat zaman harcayabilirsiniz. Tabii ki tarihe yakın ilginiz varsa 1 günde bile gezmeye doyamazsınız bu müzeyi.
İstikamet Gaziantep Kalesi ve çevresi. Gaziantep Kalesi’ni ve içine yapılan panorama müzesini gezmekle devam edebiliriz seyahatimize. Gaziantep Kalesi’ne çıkılmıyor fakat içine yapılan Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi‘ne girerek kale içindeki zindanları görebiliyorsunuz. Antep savunmasının anlatıldığı panorama müzesinde önemli kişilerin ve olayların rölyef kabartmalarını inceliyoruz.
Eğer uçak biletini geç bir saate aldıysanız Gaziantep’i keşfetmek için daha çok vaktiniz var demektir. Gaziantep’in enfes tatlarından yiyebiliriz gezi esnasında. Gaziantep’in çarşısında küçük bir tura çıkmayı unutmayın.
Gaziantep merkezde bulunan ve Türkiye’nin en iyi kebapçısı olarak bilinen Halil Usta‘ya giderek ağzınızın tadını bulabilirsiniz. Enfes tatların olduğu Antep mutfağında iyice doyurun karnınızı.
Alternatif olarak Hamdi Kutlar Caddesi üzerindeki İmam Çağdaş Kebap‘ı da deneyebilirsiniz. Gaziantep’in merkezinden havalimanına ulaşmak 30dk/22km olduğunu hesaba katarak hareket etmenizde fayda var.