Kuşadası Gezilecek Yerler: Tarihten Doğal Harikalara Yolculuk
Kuşadası, Aydın’ın incisi, deniz ve tarihin iç içe geçtiği, adeta bir tatil cenneti. İlk bakışta İzmir’e bağlı zannedilen ama aslında Aydın sınırları içerisinde yer alan bu büyüleyici belde, sadece bir hafta sonu kaçamağı için bile değer. Peki, bu güzel beldeye nasıl gidilir, nerede yüzülür, ne yenir ve Kuşadası gezilecek yerler nelerdir?
Tüm bu soruların cevaplarını bulmak için, Kuşadası’nın sokaklarında, plajlarında ve tarihi dokusunda bir yolculuğa çıkalım. Kuşadası gezilecek yerler listesiyle başlayarak, bu eşsiz beldenin tüm sırlarını keşfedeceğiz!
Kuşadası Nerede ve Nasıl Gidilir?
Önceleri, Kuşadası’nın İzmir’e bağlı bir ilçe olarak düşündüğüm, ancak sonraları Aydın’a bağlı olduğunu duyunca şaşırdığım bir yerdir Kuşadası. Bir ada olmamasına karşın yerli halk Kuşadası’na ada diye hitap ediyor.
Kuşadası bir hafta sonu gezilebilecek bir yer. Ancak deniz tatili yapayım, dağ tepe tırmanayım yürüyüş yapayım, Kuşadası yakınındaki gezilecek yerleri de gezeyim derseniz gezi sürenizi bir miktar uzatmanız gerekebilir.
Kuşadası, Aydın sınırlarında kalan bir tatil beldesidir. Kuşadası İzmir arasındaki mesafe 100km (1sa30dk) ve Didim Kuşadası arası 75km (1sa). Kuşadası’na havayolu ile ulaşım en yakın İzmir Adnan Menderes Havalimanı‘na inerek mümkündür. Ardından havalimanındaki servisleri kullanarak Kuşadası’na ulaşabilirsiniz.
Kuşadası, asfalt yolları ile karayoldan da kolayca ulaşım sağlanan bir bölgedir. Şahsi aracınızla İstanbul’dan Kuşadası’na gitmek için 570km (7sa30dk) aşmanız gerekir.
Ankara’dan 650km’lik yolu 8-9 saatte katedebilirken, Eskişehir Kuşadası arası mesafe 470km’dir (6sa). Kuşadası’na otobüs ile ulaşım da mümkün. Birçok ilden buraya sefer bulabilirsiniz.
Kuzeyden gelen otobüsler önce İzmir Otogarı’na, ardından İzmir Selçuk Otogarı’na uğrar, sonrasında Kuşadası Otogarı’na kadar gelirler.
Kuşadası, büyük cruise gemilerinin durak noktalarından biri. Bu vesileyle yabancı ülkelerden gelen turistlerin bir kısmı da deniz yoluyla ulaşımı tercih ediyor.
Kuşadası’nda Ulaşım Nasıl?
Kuşadası küçük bir belde ve eğer merkezi noktalar arası seyahat etmek isterseniz minibüs ile ulaşım en çok tercih edilen ulaşım türü. Kuşadası’ndan Davutlar, Güzelçamlı, Soğucak ve Efes/Selçuk taraflarına minibüsler bulabilirsiniz. Eğer imkanınız varsa her yerde taksiler de mevcut.
Kuşadası’nda Ne Yapılır?
Kuşadası’na yapılacak en güzel şey yüzmedir. Dilek Yarımadası Milli Parkı, halka açık 4 koya sahip. İçmeler Koyu, Aydınlık Koyu, Kavaklıburun Koyu, Karasu Koyu halka açık olan koylardandır. Ayrıca Yılancı Burnu Plajı, Kadınlar Plajı, Yeşil Plaj ve Sevgi Plajı gibi, aralarında mavi bayraklı plajların da olduğu çok güzel plajları vardır.
Kuşadası aktiviteleri arasında adrenalin ve hız tutkusu tatilciler için auqaparklar bulunuyor. Adaland ve AquaFantasy adındaki bu iki su parkı da oldukça büyük. Etkinlik arayanlara duyurulur.
Kuşadası’nda Ne Yenir, Ne İçilir?
Pek yemek mekanı önermiyoruz, ancak Kuşadası Ege Port’ta yer alan Starbucks’tan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Kahveseverlerin bir numaralı mekanı Starbucks’ın harika bir manzarası var.
Türkiye’de en iyi konuma sahip olan birkaç Starbucks’tan biri burası, Ege Port’un içinde yer alıyor. O civardaki restoranların genel olarak güzel manzarası var. Gece hayatına akmak istiyorsanız Barlar Sokağı’nı tercih edebilirsiniz. Sokak üzerinde birçok gece kulübü ve disko barlar bulunuyor.
Kuşadası çevresinde gezilecek yerler nereler?
Kuşadası’na kadar gitmişken çevredeki tarihi yapıları da görmek, gezmek isteyebilirsiniz. Biraz da çevredeki bu yapılardan bahsedelim.
Kuşadası’nın kuzeyinde İzmir’in en popüler antik kenti olan Efes Antik Kenti’ne gidebilir, Meryem Ana’nın Evi’ni ziyaret edebilir ya da Ege’nin popüler köyü Şirince’de dolaşabilirsiniz. Tüm bunlar birbirine yakın yerler.
Kuşadası’nın güneyinde ise eski bir köy yer alıyor. Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın güney yamacında yer alan Eski Doğanbey Köyü, taş evlerden yapılmış bir köy. Hissiyat olarak terkedilmiş bir havası olsa da, burada hala yaşayan insanlar var. Güzel bir köy, gidip görülmeli mutlaka.
Eski Doğanbey Köyü’ne yakın bir konumda yer alan Priene Antik Kenti de Kuşadası çevresinde görülmesi gereken yerlerden. Sadece bir tapınağın birkaç sütunu ve antik kentin tiyatrosu ayakta kalmış olmasına rağmen uçsuz bucaksız ova manzarası ve aurasıyla kendisini sevdirmeyi başarıyor.
Kuşadası’na Ne Zaman Gidilir?
Kuşadası turistik bir yer olduğundan daha çok yaz mevsimi Kuşadası’na gitmek için en uygun mevsimdir. Kış sezonunda durgun olan Kuşadası, yaz sezonunda tam aksini yansıtır ve çok hareketlidir. Güney Ege’nin tipik Mayıs Eylül arası ayları Kuşadası’nın en güzel vakit geçirebileceğiniz aylardır.
Kuşadası Gezilecek Yerler
Kuşadası Seyir Alanı
Kuşadası’na doğru giderken Kuşadası Devlet Hastanesi’nin önünden Kuşadası’nı yukarıdan izleyebilirsiniz. Konumu olarak hastane on numara. Hülya Koçyiğit Caddesi üzerindeki hastanenin önünde aracınızı parkedip Güvercinada’ya kadar olan manzarayı mutlaka seyredin.
Kuşadası El Heykeli
Atatürk Bulvarı üzerinde ilerlerken İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı’nda karşınıza, avuç içinde birkaç siyah güvercin ve bir beyaz güvercin tutan beyaz bir el heykeli çıkar.
Bu heykel Kuşadası’nın en önemli simgesidir. Özellikle gün batımında güneş denizden battığı için çok güzel kareler çıkar burada. Akşamları gün batımını izlerken çevresine dizilir insanlar ve anın tadını çıkarırlar.
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
Kuşadası’nın merkezinde yer alan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı 1600’lü yıllarda Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış.
Günümüzde otel ve hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu kervansarayın yanıbaında ise Öküz Mehmet Paşa’nın bir heykeli bulunuyor. Kervansaray’ın karşısında ise Ege Port yer alıyor.
Ege Port bir açık hava alışveriş merkezi. Girişinde xray cihazından geçiyorsunuz, ama açık havada oluyor her şey.
Güvercinada Kalesi
Diğer adı Kuşadası Kalesi olan kale, Osmanlı döneminde, 1830’lu yıllarda karakol olarak görev yapmış. Temel amacı denizden gelebilecek saldırıları bertaraf etmek olan Güvercinada Kalesi’ne doğru giderken sizi birçok tekne karşılıyor.
Bu tekneler yaz sezonunda sizi çevredeki koylara götüren tur tekneleri. Ayrıca önlerinde hediyelik eşyalar satanlar ve geçici dövme yapanlar da mevcut. Kale uzunca bir süre tadilatta kaldı ve artık kaleye girilebiliyor.
Kaleye en azından bir kere mutlaka girin ve Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın koylarından birine 1998 yılında vuran büyük balina iskeletini inceleyin. Güvercinada Kalesi’ne giriş ücretsiz.
Araç ile geliyorsanız aracınızı ya Kuşadası merkeze bırakıp yürüyerek gelmeniz gerekiyor ya da Güvercinada’nın karşısında bir otopark alanı yapılmış, aracınızı oraya da bırakabiliyorsunuz.
Kuşadası Sevda Tepesi
Kervansaray’dan Güvercinada Caddesi üzerinde ilerlerken sol tarafta yüksekçe bir tepe görürsünüz. Bu tepe Yılancı Burnu’nu, Güvercinada’yı, Ege Port’u ve Setur Kuşadası Marina’yı tepeden gören bir tepe. Ucunda ise bir Atatürk heykeli yer alıyor. Kuşadası’nın en güzel manzarası buradan görülebiliyor.
Güvercinada Caddesi üzerinde, Güvercinada’yı arkanıza alarak sağa doğru devam edin. İlk soldan sola dönün. Yol ikiye ayrılınca soldan devam edin ve Sevda Tepesi’ne doğru yol alın. Bu bölgede piknik yapan kişileri görebilirsiniz.
Atatürk heykelinin bulunduğu geniş alan Sevda Tepesi. Buradan gönlünüzce Kuşadası’nı ve Güvercinada’yı izleyebilirsiniz.
Kuşadası Yılancı Burnu
Güvercinada Kalesi’nden devam ettiğinizde, az ileride Yılancı Burnu adında bir çıkıntı görürsünüz. Yılancı Burnu’na doğru ilerlerken karşınıza Jade Beach Club çıkar.
Jade Beach Club, Kuşadası’nın gece hayatının yoğun yaşandığı, ünlülerin çıktığı lüks bir mekan. Adanın en çok bilinen gece kulübü. Geceleri dj’ler çıkıyor, kabare showlar sergileniyor, gündüzleri bir plaj olarak hizmet veriyor.
Zeus Mağarası
Zeus Mağarası, küçük bir mağara ve insanlar yaz aylarında burayı serinlemek için kullanıyor. Çok kalabalık olabiliyor, merak uyandıracak bir şeyi de yok. Merak ediyorsanız gidin, fotoğraftakilerden başka bir şey göremiyorsunuz.
Dilek Yarımadası Milli Parkı
Dilek Yarımadası Milli Parkı, Kuşadası’nın güneyinde yer alan yeşil bir alan. Bir kısmı jandarma tarafından kontrol ediliyor olsa da, milli park içerisindeki eğimli yollarda trekking yapılabiliyor, bisiklet sürülebiliyor. Hatta kimi koylarda tertemiz denizine girilebiliyor bile.
Trekking parkurları kilometreler boyunca devam ediyor. Yürüyüş yollarını gösteren tabelalar var yollar boyunca. Ancak sıcak havalarda sineklerden ve arılardan bezmemek için sinek kovucusu olmadan gidilmemesi öneriliyor.
Sonuç
Kuşadası, her bir köşesinde ayrı bir hikaye barındıran, tarihi ve doğal güzellikleriyle sizi büyüleyecek bir yer. Denizinin maviliğinde yüzmenin, antik kentlerin arasında kaybolmanın ve yerel lezzetleri tatmanın keyfini çıkarabileceğiniz bu muhteşem beldede, unutulmaz bir tatil deneyimi sizi bekliyor.