Pasaport Randevu Nasıl Alınır? Başvuru Süreci, Ücretleri ve Evraklar

Pasaport Randevu Nasıl Alınır? Başvuru Süreci, Ücretleri ve Evraklar

Pasaport nasıl alınır? Başvuru süreci ve pasaport ücretleri hakkında detaylı bilgiler. Gerekli evraklar, harçları, sorgulama ve yenileme aşamaları.
admin |

Pasaportlar 1950 yılından beri kullanılan ve Türk vatandaşlarının yurtdışına çıkışlarında yanlarında bulundurması en zorunlu belgedir. Türk vatandaşları, yabancı ülkelere girebilmek için ya da yabancı ülkelerden Türkiye’ye giriş yapmaları için ilgili yerlere pasaportunu göstermek zorundadır. Bu yazımızda pasaport nedir, pasaport türleri nelerdir, ne işe yarar, nasıl alınır, bunları öğreneceğiz.

Pasaport türleri ve özellikleri nelerdir?

Kaç çeşit pasaport var? Türkiye’de 4 çeşit pasaport türü bulunuyor ve herbirinin rengi farklı; bordo, yeşil, gri ve siyah renkli pasaport türleri halini almış. Bu belgelere sahip kişiler, çalıştıkları kuruma göre ayrıcalıklı haklara sahiptir.

Pasaport renkleri ne anlama gelir? Hangi tür pasaport alınır? Pasaport alırken nelere dikkat edilir? Tek tek inceleyelim.

Bordo renkli pasaport kimlere verilir?

Umumi pasaportlar bordo renkli pasaportlardır. Türkiye Cumhuriyet ve KKTC vatandaşlarının alabileceği pasaport çeşididir. Türkiye’de kullanılan en standart pasaporttur.

Diğer türden pasaport taşımayı gerektirmeyen herkes bu pasaportu kullanır. Vize uygulayan ülkelerin bordo pasaportlu vatandaşlar tarafından ziyaret edilebilmesi için vize alınması gerekir. Buna rağmen vizesiz seyahat edilebilecek ülkelerin sayısı da azınsanmayacak oranda yüksektir.

Yeşil renkli pasaport kimlere verilir?

Hususi pasaportların rengi yeşildir. Daha çok TBMM eski üyeleri, eski bakanlar, devlet memurları ve kamu görevlileri, il ve ilçe belediye başkanları ve bu kişilerin eşleri hususi pasaport alma hakkına sahip, üstelik görevden ayrılsalar veya emekli olsalar bile.

Umumi pasaporta göre avantajı, Çekya, Almanya, Avusturya, Belçika gibi bazı ülkelerin yeşil pasaport sahiplerine vize istememesi. Ayrıca yeşil pasaport sahipleri, süresi dolan pasaportun süresini uzatmak için herhangi bir ücret ödemek zorunda değildirler.

Yeşil pasaport nasıl alınır? Yeşil pasaport alacaksanız bordo pasaport evraklarına ek olarak çalıştığınız kurumun yetkililerinden matbu talep formu veya mühürlü belge almanız gerekiyor.

Gri renkli pasaportu kimlere verilir?

Gri renkteki hizmet pasaportları ise işleri yüzünden yurtdışına çıkması gerekenlere verilen pasaport türüdür. Uluslararası kuruluşlarda memur olarak çalışabilmek için bu pasaport şarttır.

Siyah renkli pasaport kimlere verilir?

Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve konsoloslukları tarafından TBMM üyelerine, bakanlara, Cumhuriyet başsavcısına, bazı askeri başkanlara, orgenerallere, oramirallere, eski Cumhurbaşkanlarına, başbakanlar, bakanlar ve genel sekreterlere, kısaca Türkiye Cumhuriyet hükümetinde görevli olan üst düzey görevlilere verilen pasaport türü de diplomatik pasaporttur.

Çipli pasaportların avantajları ve özellikleri nelerdir?

Çipli pasaportlar Avrupa standartlarında üretilen pasaport türüdür. Avrupa ülkelerine vize muafiyeti geldiği takdirde çipli pasaport kullanma zorunluluğumuz var.

Son birkaç yıl içinde yeni başvuru yapıp pasaport aldıysanız sizin pasaportunuz da biyometrik pasaport özelliğine sahiptir. Kopyalamaya ve kötü niyetli kullanımların önüne geçmek amacıyla hazırlanan yeni pasaportlar, kişinin parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklandığı çipli pasaportlar halini almıştır.

Bu durumda eski pasaportlardaki sahtecilik işlemleri, biyometrik pasaportlarda gerçekleştirilemeyecek. Dolayısıyla, alınan güvenlik önlemleriyle tüm bilgiler çip üzerinde kayıtlı olacak ve yasal olmayan seyahatler mümkün olamayacak.

Eski pasaportlar 2015 tarihinde kullanımdan kaldırılmış ve herkesin çipli pasaport sahibi olması sağlanmıştır.

Pasaport ücretleri

Öncelikle, bu yılın Temmuz ayında pasaport ücretlerinde büyük bir artış gördük. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve kamuoyu ile paylaşılan bir duyuruyla, yeniden değerleme oranları uygulandı ve pasaport ücretlerine yüzde 50 oranında bir zam geldi.

Bu artış, yeni yılda harç, ceza ve çeşitli vergi kalemlerinde de görülüyor. Bir bakıma, pasaportlarınızı alırken biraz daha derin cebinize el atmanız gerekecek.

Şimdi, Temmuz 2023 itibarıyla güncellenen pasaport ücretlerine bir göz atalım. Harç ücreti 501 TL baz alınarak hesaplanmıştır:

  • 6 aylık pasaport için toplam maliyet 1.535,55 TL olacaktır. Bunun 1.034,55 TL’si harç ücreti, kalan 501 TL ise defter ücretidir.
  • 1 yıllık pasaport için toplam maliyet 2.013,45 TL olacaktır. Bunun 1.512,45 TL’si harç ücreti, kalan 501 TL ise defter ücretidir.
  • 2 yıllık pasaport için toplam maliyet 2.970,15 TL olacaktır. Bunun 2.469,15 TL’si harç ücreti, kalan 501 TL ise defter ücretidir.
  • 3 yıllık pasaport için toplam maliyet 4.008,75 TL olacaktır. Bunun 3.507,75 TL’si harç ücreti, kalan 501 TL ise defter ücretidir.
  • 3 yıl ve üzeri süreler için pasaport toplam maliyeti 5.444,25 TL olacaktır. Bunun 4.943,25 TL’si harç ücreti, kalan 501 TL ise defter ücretidir.

Pasaport başvurusu nasıl yapılır?

Pasaport almak için randevu.nvi.gov.tr adresine girin. Linke girdikten sonra Randevu al butonuna tıklayın.

Sağ taraftaki Pasaport linkine tıklayarak almak istediğiniz pasaport türünü seçin. Özel bir durumunuz yoksa siz de bizimki gibi bordo pasaport sahibi olmayı hedefliyorsunuzdur muhtemelen.

Şehir, nüfus müdürlüğü, kişisel bilgileriniz ve iletişim bilgileriniz ile ilgili alanları doldurduktan sonra randevu gününü ve saatini seçebileceğiniz alana gelirsiniz.

Bu ekranda size en uygun randevu tarihini ve saatini seçin. Başvurunuz kesinleştikten sonra aşağıdaki belgeleri toplamaya başlayabilirsiniz.

Nufus Mudurlugu Kimlik Basvuru Formu
Nüfus Müdürlüğü Pasaport Randevu ve Başvuru Formu

Pasaport almak için gerekli evraklar/belgeler nelerdir?

Randevu günü Nüfus Müdürlüğü’ne giderken yanınızda nüfus cüzdanınızın aslı, 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf, pasaport ücretini yatırdığınızda bankanın size vereceği dekontun kendisi, varsa önceden alınmış pasaportunuzun aslını da götürmeniz gerekiyor. Eğer önceden alınmamışsa başvuru gününde parmak izi de verirsiniz.

Dünyadaki pasaport ücretleri sırasında ilk sıralardayız. O kadar pahalı. Ama seyahat etmek için de bu pasaportlara ihtiyacımız var ne yazık ki. Güncel pasaport harç bedeli ve pasaport defterini öğrenmek için Pasaport Ücretleri sayfasını ziyaret edin.

Eğer 25 yaş altı öğrencisyseniz mutlaka öğrenci pasaportu alın. Öğrenci pasaportlarında sadece defter bedelini ödüyorsunuz, diğer ücretlerden muafsınız.

Pasaport randevu tarihi nasıl değiştirilir?

Randevu aldıktan sonra randevu tarihini değiştirmek mümkün. Yakınlarda boş gün bulamadığınız zaman uzak bir tarihe almak zorunda olursunuz ya, işte arada bir kontrol edip randevu tarihini erkene çekebilirsiniz. Tabii abartmamak kaydıyla, çünkü 3 değişim hakkınız var.

Bunun için “Başvuru durumunu sormak istiyorum” linkine tıklayıp önceki başvuru sırasında size verilen referans numaranızı girin. Bu numarayı e-posta adresinde de bulabilirsiniz. Sonraki sayfada randevu tarihi ve saati değiştirebileceğiniz bir pencere çıkar karşınıza.

Randevu günü neler oldu?

Randevu saatinizde randevu alırken seçtiğiniz nüfus müdürlüğünde olacak şekilde ayarlayın kendinizi. Pasaport işlemlerinin yapıldığı odaya girdiğinizde zaten size isminizi soruyorlar ve sıraya göre memurlar sizi işleme alıyor.

Önce belgeleriniz alınıyor, kontroller sağlanıyor, ardından ihtiyaç halinde parmak iziniz alınıyor. Pasaportu alırken mülakat, soru cevap gibi şeyler yok. İşlemlerin tamamlanması da en fazla 10 dakika sürüyor.

Pasaport yenileme için gerekli evraklar nelerdir?

Pasaportunuzu süresi geçmeye başladıysa ve yenilemek istiyorsanız sıfırdan pasaport alıyormuş gibi aynı belgeleri götürmeniz gerekiyor. Yenilenmiş pasaportunuz da önceki pasaport gibi 7 iş gününde elinize ulaşır.

Eski pasaportunuzda hala geçerli bir vize varsa, seyahat sırasında her iki pasaportu da taşımanız isteniyor. Örneğin 10 yıllık Amerika vizesi aldıysanız ve pasaportun süresi 5 yıl sonra bitiyorsa, hem vizesi olan pasaportu, hem de geçerlilik tarihi yenilenmiş pasaportu taşımanız gerekiyor.

Pasaportu kaybetme durumunda hiç vakit kaybetmeden en yakın karakola gidip yazılı olarak haber vermeniz gerekiyor. Tıpkı öğrenci pasaportu gibi pasaport kaybı sonrasında da sadece defter bedelini ödeyerek başvuru yapabilirsiniz. Yeni pasaportunuz da eski pasaportunuzun devamı gibi, kalan süre kadar çıkıyor.

Pasaport ne zaman gelir?

Başvuru tarihinizden sonra eğer bayram seyran değilse en fazla 7 iş günü içinde pasaport PTT aracılığıyla elinizde olur. Pasaport takibini PTT’ye verilmeden önce nüfus müdürlüğü sitesinden de yapabiliyorsunuz. PTT’nin kargosuna verildiğinde telefonunuza bir PTT takip numarası yollanıyor, oradan takip edebiliyorsunuz.

Sıkça sorulan sorular

10 yıllık pasaport ücreti 2023

2023 yılında 10 yıllık pasaport ücreti, harç ücreti ve defter ücreti dahil olmak üzere toplamda 5.444,25 TL’dir. Bu ücretin 4.943,25 TL’si harç ücreti, kalan 501 TL ise defter ücretidir. Bu ücretlerin toplamı, 10 yıllık bir pasaport alırken ödemeniz gereken toplam maliyeti oluşturur.