Salda Gölü ve Plajı: Burdur’da Maldivler Tadı
Burdur’un Yeşilova ilçesinde tuzlu karstik bir göl olan ve Türkiye’nin en berrak gölü olarak tanımlanan Salda Gölü, gezilecek yerler listenize mutlaka eklenmeli. Özellikle yazın gidildiğinde çok hoş bir turkuaz renge sahip olan gölün çevresindeki beyaz oluşumlarla güzelliğine ayrı bir güzellik katıyor.
Salda Gölü hakkında bilgi
Sodalı su özelliğinde olan Salda Gölü, içerdiği magnezyumun sudaki bakteriler tarafından tüketilmesi ve beyaz renkli hidromanyezit mineraline dönüşmesi, sonrasında bu hidromanyezit minerallerinden oluşan bakteri topluluğunun bir araya gelmesi ile stromotolitlerin oluşması beyaz kütlelerin oluşmasına neden oluyor.
Su içinde ve dışında, toplamda 10-15 metre yüksekliğe sahip olan su adaları bu kütlelerin birleşmesi ile meydana gelmiş. Dalgaların etkisiyle ayrıştırılan stromolitler ise çökelerek sahil boyunca gördüğünüz beyaz kumların oluşmasını sağlamış.
Salda Gölü özellikleri
Yaklaşık 7 km’ye 9 km ebatlara sahip olan göl tektonik bir göl. Bir volkan patlaması sonucu oluşmuş olduğundan en derin noktası da bayağı derin. 1989 yılında Doğal Sit Alanı ilan edilen Salda Gölü, en derin noktası olan 184 metre derinliği ile Türkiye’nin en derin 2. gölü.
Ekosistem dengesinin istikrarla devam ettiği göl, uluslararası öneme de sahip. Mars’ın yüzey özelliklerinin bulunduğu sayılı yerlerden biriymiş Salda ve bu çok ilginç bir bilgi.
Şimdi gelelim asıl iki ana konuya. Salda Gölü’nde yüzmek ve konaklamak. Türkiye’de çok az sayıda olan turkuaz renkteki bu güzelim suda yüzülebiliyor mu? Evet, yüzülebiliyor. Biz buraya iki defa geldik. İlk defa geldiğimizde hava kötüydü, ikinci defada ise hava daha da kötüydü, hani sel ve yıldırım söz konusuydu yazın ortasında.
Salda Gölü’nün çevresinde ziyaretçilerin göle girebilmeleri için birkaç plaj yer alıyor. Çevresi tel örgülerle çevrili olan plajlardan Salda Orman Bakanlığı Tabiat Parkı‘na ücretli olarak giriliyor.
Salda Gölü Plajları
Doğanbaba Halk Plajı ve Yeşilova Belediyesi Halk Plajı göle girilebilen diğer plajlardan. Öyle her yerde göle girmek önerilmiyor, kumun yapısından dolayı yumuşak çamurun bataklık etkisi yapması ve anlık derinleşmeler olması söz konusu.
Bu nedenle belirtilen alanlar haricinde göle girmeyiniz, izin verilen bölgelerde girmeyi hedefliyorsanız da yine dikkatli olmakta fayda var.
Salda Gölü’nde nerede kalınır?
Yaz aylarında burayı sahil olarak kullanan insanlar, doğal göl çevresinde kamp da yapabiliyor, günübirlik dinlenme için de gelebilyor.
Salda Gölü’nde konaklama için çok tercihiniz yok, ancak kamp hayatını seviyorsunuz kamp yapabileceğini alanlar mevcut. Bölge sit alanı olduğundan bulduğunuz her düzlüğe çadır kurmaya izin verilmiyor, çadır için ayrılan yerlere çadır kurabiliyorsunuz.
Bildiğimiz kadarıyla Salda Gölü çadır kampı alanları Yeşilova Belediyesi Halk Plajı ve Doğanbaba Halk Plajı. Yeşilova’da ihtiyaçlar için alanlar varken, Doğanbaba’da ihtiyaçlar doğada. Bu plajlar hem çadır hem de karavanlar için kamp alanı olarak kullanılıyordu önceden.
Ama Salda’da her şey değişebiliyor, yeni kurallar çıkabiliyor. Salda Gölü’nün rakımı 1150 metre. Yaz, kış demeden geceleri soğuk olabilir, burada konaklayacaksanız hazırlıklı olun.
Biz otellerde olabildiğince kalmıyoruz. Ama siz kalmak isterseniz Salda Gölü’nde otel önerileri için zaten fazla bir seçeneğiniz yok.
En lüks otel Hotel Lago Di Salda. Sonra bu oteli Salda Lake Hotel takip ediyor. Salda Gölü otelleri pahalı gelirse ve çadır kurmak istemiyorsanız günübirlik de seyahat edebilirsiniz.
Salda Gölü’nde ne yapılır?
Salda, henüz turistik olarak hizmet vermeye başlamış bir yer değil. Bu da Salda’da yapılacak şeylerin ve aktivitelerin kısıtlı olması demek. Bu kötü bir şey değil tabii ki. Salda’da yapılacak güzel şeyler de var. Bir gün hava güzel olduğunda Salda’da yapmak istediğimiz şeyler var.
Kumların üzerinde yürümek, Salda Gölü’nün 33km olan etrafını arabayla ya da daha güzeli bisikletle dolaşmak, Salda Gölü’nde suların çekilmesiyle görünen Beyaz Adalar’ı görmek. Orman Kampı’nda suya girmek yapılacaklardan bazıları.
Salda Gölü nerede ve nasıl gidilir?
Salda Gölü, her ne kadar Antalya, Burdur ve Denizli arasında kalsa da, konum olarak Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alıyor. Salda Gölü’nün Salda Köyü’ne, Doğanbaba, Kayadibi köylerine de kıyısı bulunuyor. Yeşilova’dan 4 km uzaklıktaki gölün çevresinde birkaç tesis görmek mümkün.
Yolunuz bu civara düşerse, yolculuğunuza kısa bir ara verip gölün kenarında mutlaka dinlenin. Konaklamalı bir plan yapıyorsanız Yeşilova’da BİM, A101 gibi marketler bulunuyor. Bu noktalardan ihtiyaçlarınızı temin edebilirsiniz. Çünkü göl çevresinde alışveriş için imkansızlıklar nedeniyle zorlanabilirsiniz.
Salda Gölü’ne ulaşımın en rahat yolu arabayla gitmek. Antalya merkeze 150km (2sa 20dk), Isparta’ya 110km (1sa 40dk), Denizli’ye 86km (1sa 13dk). İstanbul’dan Salda Gölü’ne gitmek için 620km (7sa 30dk) yolu aşmanız gerekiyor. Ankara’ya olan uzaklığı ise 460km (6sa). Aracınız yoksa ve uçakla Salda Gölü’ne ulaşmak isterseniz en ideal yol Denizli Çardak Havalimanı’nı kullanmak olacaktır.