Kaz Dağları'nın oksijen dolu eteklerinde, huzuru ve sakinliği arayanların kaçış noktası Yeşilyurt Köyü, ziyaretçilerine adeta bir zaman yolculuğu sunuyor. Eşsiz doğası, tarih kokan taş evleri ve unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri ile kendine has bir dünya sunan bu köy, hem geçmişin izlerini taşıyor hem de doğal güzellikleriyle misafirlerini büyülüyor.
Yeşilyurt Köyü, sadece sessizliğin ve doğanın sesini dinleyerek, Kaz Dağları'nın manzarası eşliğinde unutulmaz anlar yaşatıyor.
Oksijen oranının yüksek olduğu Kaz Dağları'nın eteklerinde Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu bölgesinde bozulmamış bir köy yer alıyor. Yeşilyurt Köyü, kafa dinlemek, huzur bulmak için Kuzey Ege'de gidilesi, görülesi keyifli bir yeri.
Yeşilyurt Köyü Tarihi
Taş evlerden oluşan bu küçük köyün eski adı Büyük Çetmi'ymiş. Bir söylentiye göre Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinde Türkmenler'in de paylarının olması nedeniyle Kaz Dağları'nın eteklerindeki bazı köyleri Türkmenler'e hediye ediyor.
Türkmenler buralara gelip yerleşiyorlar. Rum taş ustalarından destek alınarak taş evler yapılıyor ve Rumlarla Türkler burada bir arada yaşıyor. Ta ki 1924 yılındaki mübadele döneminde kadar. Nüfus bir anda değişime uğruyor.
Evler tarihi eser statüsünde olduğu için elinize çekip alıp evi tadilata sokamıyorsunuz. Şimdilerde nüfusun bir kısmını büyük şehirlerden sıkılıp burada ev alanlar oluşturuyor. Evler alındıkça yıkık dökük evler usulüne göre restorasyona giriyor.
Şehrin kaosunu bilenler, Yeşilyurt Köyü'nün sokaklarında adım atmaya başladığında önce tuhaf gelir bu kadar sessiz bir ortam.
Sonradan alışmaya başlar ve kaosun ne kadar yıpratıcı olduğu gelir akıllara. Arnavut kaldırımlı taş sokakları muazzam. Evler, yollar, her yer taştan yapılmış. Herhangi bir beton yapı ilişmiyor gözümüze. Zaten kent SIT alanı ilan edilmiş.
Kendi halinde, sessiz bir köy Yeşilyurt Köyü. Köy meydanından başlayarak bulduğunuz sokakları gezin. Sokaklar arasında gezerken tandırda ekmek kokusu duyarsanız içinize çekin mutlaka, özlenen bir koku bu.
Karye Teknoloji Müzesi
Yeşilyurt Köyü'nde yer alan Karye Teknoloji Müzesi tabelaları sizi hem otel hem de kafe olarak işletilen bir işletmeye götürür. Burası ziyaretçilerini geçmişe yolculuğa çıkarıyor. Otel sahibi bir koleksiyoncu. Karye Müze Otel ise teknolojinin günümüze kadar olan gelişim sürecini yansıtan bir müze ve aynı zamanda bir otel projesi.
Yeşilyurt Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir?
Yeşilyurt Koyu, Ayvalık'ın bulunduğu yarımadanın tam kuzeyinde kalıyor. Yeşilyurt Köyü'ne Edremit Havalimanı'ndan ulaşım için araç kiralarsanız yaklaşık 50km'lik yolu 50 dakikada alabilirsiniz.
İzmir Çanakkale yolu üzerinde küçük beyaz renkte Yeşilyurt tabelasını görmeniz lazım. Tabeladan saptıktan 1km sonra Yeşilyurt Köyü'nün meydanına varırsınız.
Meydan genişçe bir yer ve hemen yanında cami bulunuyor. Aracınızı meydandaki diğer araçlar gibi ücretsiz park edebilirsiniz. Park alanı dolu olursa geldiğiniz yol üzerindeki herhangi müsait bir alana da park edebilirsiniz.
İstanbul'dan Yeşilyurt'a ulaşıp, Yeşilyurt çevresinde gezilecek yerleri gezip Kaz Dağları'nda kamp yapmanız mümkün. İstanbul Yeşilyurt arası 405km ve 6 saat sürüyor. Buraya kadar gelmişken Zeus Altarı, Adatepe Köyü ve ilginizi çekiyorsa Adatepe Zeytinyağı Müzesi gezilecek yerler arasında.
Sonuç
Yeşilyurt Köyü'nde geçireceğiniz her an, Kaz Dağları'nın oksijen dolu havası ve tarihle iç içe geçmiş sakin yaşamı ile ruhunuzu dinlendirecek. Taş sokaklarda yürürken, eski zamanların hikayelerini dinlerken ve doğanın sunduğu huzurla iç içe bir tatil geçirirken, bu benzersiz köyün sadeliği ve doğallığı sizleri bekliyor.