Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları: Turistik Tur Güzergahı
Doğu Ekspresi çok farklı bir deneyim. Mutlaka bir an önce yaşamanız gerekiyor. Adım adım değişen coğrafyayı gözlemlemek, kanyonların köylerin içinden geçmek çok harika bir duygu. Türkiye’deki en sıra dışı yolculuk. Yapacağımız en keyifli yolculuklardan biri olacağına emindik. Öyle oldu. İşte size Doğu Ekspresi gezi rehberi niteliğinde bir yazı. Doğu Ekspresi hakkında bilmeniz gereken her şey.
Doğu Ekspresi Nedir?
Doğu Ekspresi hakkında kısa bir bilgi verelim. Bu tren Ankara’dan başlayıp Kars’a kadar uzanan bir ulaşım aracı. Ama seyahat etmeyi seven ve bizim gibi düşünen insanlar için Doğu Ekspresi ulaşım aracı olmaktan ziyade seyahatin kendisi. Doğu Ekspresi’nin uzunluğu 1080km’dir ve bu yolculuk Orta ve Doğu Anadolu’da harika manzaralar eşliğinde bir yolculuk geçirmemizi sağlar. Hedefe giden yolun kendisidir eğlenceli olan. Kimine göre macera, kimine göre deneyim.
Tabii Doğu Ekspresi bu kadar yoğun olunca TCDD, Turistik Doğu Ekspresi adı altında farklı bir tren çıkartıyor karşımıza. Bu trenin günleri ve saatleri, vagonları, durakları ve yolculuk süresi orijinalinkinden biraz farklı, ama güzergah aynı.
Doğu Ekspresi Treni Kalkış Saatleri: Nereden ve Ne Zaman Kalkıyor?
Doğu Ekspresi hakkında bilmeniz gerekenlerden biri saatleridir. Doğu Ekspresi önceleri saat 18:00’de Ankara Garı’ndan hareket ediyordu. Temmuz 2016 tarihinde başlayan ve 18 ay sürecek Başkentray düzenlemesi nedeniyle Doğu Ekspresi trenleri artık Irmak Tren Garı‘ndan (Kırıkkale) saat 19:20’de kalkıyor.
Irmak Garı’na ulaşım ise Ankara Garı’ndan saat 18:00’de ücretsiz olarak kaldırılan otobüslerle sağlanıyor. Bu otobüslere Ankara Garı binasının hemen önünden ulaşabilirsiniz. Zaten onlarca insanın otobüse binmek için beklediğini görürsünüz. Irmak Tren Garı’na giden otobüsler saat 17:30’dan 18:00’e kadar doldukça hareket ediyor. Aralarda binmeye çalışın, son otobüsü beklemeyin. Ankara ile Irmak arasında 70km var ve bu mesafe yaklaşık 50 dakika sürüyor.
Doğu Ekspresi Kars Ankara yönünde kullanmak isteyenler için belirtelim. Doğu Ekspresi Kars garı kalkış saati 08:00 ve tabii ki tren yine Irmak garına kadar gelebiliyor.
Doğu Ekspresi Vagon Türleri Nelerdir?
Gelelim Doğu Ekspresi’ndeki vagon tiplerine. Doğu Ekspresi treninde üç farklı vagon seçeneği bulunuyor.
Pulman Vagon: Pulman vagonunda hepsi gidiş yönüne bakan koltuklar bulunuyor. Koltuklar vagonda 2+1 düzeninde sıralandığı için 2+1 Pulman olarak geçiyor. Daha çok kısa süreli seyahatlerde tercih edilen bu vagon tipi otobüste yolculuk yapar gibi bir his veriyor. Uzun gezilerde tercih edilecek rahatlıkta değil. Koltuklar çok az yatıyor ama koltuk araları özellikle uzun boyluları rahat ettirecek genişlikte.
Örtülü Kuşetli Vagon: Trenlerde yataklı vagondaki odalara kuşet deniyor. Bu vagonlarda bulunan odalar 4 kişilik. 2 kişi birbirine bakacak şekilde karşılıklı 4 kişinin oturabildiği bu odalarda koltuklar yatak olabiliyor. Bu yatakların üst kısımlarında da açılabilen yataklar sayesinde 4 kişi bir odada kalabiliyor.
Tıpkı bir hostel mantığında tanımadığınız insanlarla aynı odayı paylaşmak zorunda kalabilirsiniz. 4 arkadaşsanız gayet mantıklı, ama çiftseniz ve iki yataklı vagonda yer kalmadıysa diğer 2 yatağa çocuk bileti kestirerek odayı kapatabiliyorsunuz ve nur topu gibi size ait bir kuşetiniz oluyor. Çok eşyanız varsa eşya koymaya pek yerinizin olmadığını söyleyelim.
İki Yataklı Vagon: İki yataklı kompartımanların boyutu da örtülü kuşetli kompartımanlarınki kadar. Ama iki kişilik olduğundan kullanabileceğiniz daha çok alan var. Özellikle çiftler için en iyi seçim. İki yataklı vagonlarda bulunan odalarda fazladan bir çalışma masası, buzdolabı, sıcak su akan bir lavabo ve eşyalarınızı koyabileceğiniz bolca alan bulunuyor. Boyutu haricinde otel odasından pek bir farkı yok.
Doğu Ekspresi’ne Hazırlık…
Doğu Ekspresi’ni yeterince tanıdıysak artık işin bilet kısımlarına geçebiliriz. Öncelikle kendimize Doğu Ekspresi turu için bir tarih belirliyoruz ve İstanbul’da yaşadığımız için Ankara’ya uçak bileti bakıyoruz.
- Uçak bileti:Cuma sabahı İstanbul’dan Ankara’ya gidiş ve Pazar akşamı Kars’tan İstanbul’a dönüş için THY ve Anadolujet’ten 2 kişi uygun uçak bileti buluyoruz. Tren bileti almadan uçak bileti alma kısmı, yani risk kısmı da size kalıyor. Biz öncelikle ucuz uçak bileti almak istedik, çünkü tren bilet fiyatları zaten sabit.
- Kars’ta konaklama: Tren yolculuğu sürecine en uygun plan, Cumartesi gecesi bir otelde konaklamak. Başka bir şansınız olduğu da söylenemez. Kars’ta konaklamak için booking ve türevlerinden iptal edilebilir bir rezervasyon yaptırıyoruz.
- Doğu Ekspresi tren bileti: Uçak biletini aldıktan ve otel rezervasyon işlemlerinden sonraki süreç tren bileti almak. Peki Doğu Ekspresi tren bileti nasıl alınır? Bunun için en hızlı yöntem tabii ki internetten satın almak.
Doğu Ekspres biletleri için koltukların genelde 15 gün öncesinden açıldığı söylense de, biz bileti 25 gün öncesinden alabilmiştik ve kontrol ettiğimizde tam bir ay sonrasına kadar bilet satın alabiliyorduk. Seyahat tarihinizin açılıp açılmadığını arada bir kontrol etmenizde fayda var.
Bazı durumlarda açılan seferlerin dolu gelmesi turların biletleri önceden rezerve ettirmelerinden kaynaklanıyor. Ayrıca resmi tatillerde, sömestr tatillerinde açılan seferler çok çabuk dolabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
2024 Yılı Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları
Biletler bineceğiniz durağa ve ineceğiniz durağa göre değişiyor. Fiyatlar sürekli güncelleniyor, dolayısıyla en iyisi fiyatları ve güncel tarifeleri TCDD’nin web sitesinden kontrol etmek.
- Pulman Koltuk için kişi başı fiyat 420 TL’dir.
- Örtülü Kuşetli Vagon için kişi başı fiyat 720 TL’dir.
- 4 kişilik Örtülü Kuşetli Vagon’un toplam fiyatı 2.880 TL’dir.
Turistik Doğu Ekspresi’nde 2 kişilik yataklı vagonda oda ücreti dönemsel olarak değişmekte. Düşük dönem için tek yön oda ücreti 6.000 TL, normal dönem için 8.000 TL ve yüksek dönem için ise 12.500 TL’dir.
Doğu Ekspresi Tren Bileti Nasıl Alınır?
Doğu Ekspresi tren bileti almak için öncelikle EYBİS’e girelim. Yer, tarih ve yolcu sayısı bilgilerini girip Ara butonuna tıklayalım. Karşımıza çıkan sayfada size uygun vagon tipini seçip sağdaki Seçim sütununda Seç butonuna tıklayıp Devam diyelim. (Eğer seferin bulunamadığına dair bir mesaj alırsanız biletler henüz satışa çıkmamıştır.)
Koltuk Seçimi sayfasında koltuk numaranızı seçip yolcu bilgilerini girelim. Devam butonuna tıkladığınızda ödeme ekranı ile karşılaşırsınız. Kart bilgilerini doldurarak ödemenizi tamamlarsınız.
Doğu Ekspresi Öncesi…
Doğu Ekspresi yolculuğu öncesi iyi bir alışveriş şart. Ankara Garı’nın arka tarafında yer alan AVM’de Migros bulunuyor. Buradan tüm ihtiyaçlarınızı alın. Keyfinize göre atıştırmalıklar, konserve yemekler, içecekler, kuru yemişler ve meyveler alabilirsiniz.
Bol bol alın, az almayın. İnsan trende çok yiyor, sürekli yemek istiyor. Ha, bir de ayran alın. Cağ kebabı ile birlikte bolca içersiniz. Biz AVM’de bulunan restoranlardan bir çift dürüm yaptırmıştık, trende akşam yemeği niyetine yemek için.
Eğer çantalarınız varsa, ağırlık yapıyorsa, otobüs seferine kadar yanınızda / sırtınızda taşımak istemiyorsanız Ankara Garı binasının içinde sağ taraftaki tuvaletlerin bulunduğu alanda çantaları koyabileceğiniz Avrupa’daki mantığa benzer kilitli dolaplar bulunuyor.
Kendinize iyi bir playlist hazırlayın. Doğu Ekspresi yolculuğu öncesi yanınıza almanız gerekenler arasında küçük, elektrikle çalışan, seyyar bir hoparlör olsa harika olur, kesinlikle tavsiye ederim. Rahat kıyafetler ve terlik olmazsa olmazınız. Odanızda sabun bulunuyor. Çöp de bulunuyor, ama çöp yapabileceğiniz bir poşetiniz olsun.
Doğu Ekspresi Güzergahı Nedir?
Irmak’tan 19:20’de başlayan Doğu Ekspresi seferlerinin rotası, Kayseri (00:53), Sivas (04:30), Erzincan (10:40), Erzurum (14:46) istikametinde devam ediyor ve son durak olan Kars’ta (18:56) sona eriyor. Sefer saatleri çoğunlukla tutuyor. Kars’tan da kalkan trenle Aşkale’de karşılaşılıyor. Tüm saatleri Doğu Ekspresi tren hareket saatleri sayfasından inceleyebilirsiniz.
Doğu Ekspresi Macerası
Ankara Garı’nın önüne gelen ve bizi Irmak Tren Garı’na götürecek olan otobüslerden birine biniyoruz ve 1 saat olmadan otobüsten iniyoruz. Birkaç dakika sonra tam 1 gün içinde yolculuk yapacağımız trene biniyoruz. Odamızı bulup eşyalarımızı yerleştiriyoruz.
Yiyeceklerimizi çıkarıyoruz, dolaba koyuyoruz. Kıyafetlerimizi de ayarladıktan sonra tren ağır ağır hareket etmeye başlıyor. Kompartıman görevlisi Veysel abi geliyor ve biletleri kontrol ediyor, ardından TCDD’nin yataklı vagondaki yolculara ufak jesti olan çikolata, su, meyve suyu gibi ikramları da yolculuğun hoş detayları. Veysel abi havluları da getiriyor ve yolculuk alenen başlamış oluyor.
Odadaki ilk izlenim nevresimlerin çok temiz olduğu yönünde. Yataklı vagonda nevresimler, çarşaflar daha yolculuk başlamadan temizleri ile değiştiriliyor. Çarşafları değiştirilen yataklar kilitleniyor ve kondüktör yatak kilitlerini odanın yeni sahibi geldiğinde açıyor. Sizden başkasının oturması ya da uzanması imkansız bir hal alıyor.
Örtülü kuşetli vagonlarda bir, iki kişilik yataklı vagonlarda iki adet priz bulunuyor. Yanınızda çoğaltıcı priz götürün. Biz telefon şarj aletlerini ve laptopu takmak için dörtlü çoğaltıcı götürmüştük. Çoğaltıcılar sıkıntı çıkarmıyor. Ama prizlere kettle takarsanız odanızın sigortasını attırma ihtimaliniz var, en azından bizde durum bu şekilde gerçekleşti.
Bu durumda neyse ki kondüktör Veysel abi yardımımıza koştu da sigortayı değiştirdi. Yoksa yolculuk boyu elektriksiz kalabilirdik. Sigortayı attırmayacak bir cihazınız varsa kendinize sıcak su sağlayarak gün boyu ücretsiz çay ve kahve edinebilirsiniz.
Akşam vakti çıkılan tren yolcuğunda çılgın bir planınız yoksa uyursunuz. Ama saatinizi gün doğumuna kurun. Güneş doğarken tren seyahatini deneyimleyin. Güneşin yükselişine tanık olun. Bir daha nerede trende günü doğuracaksınız. Ankara Kars yapanlar için güneş Sivas dolaylarında doğar.
En güzel manzara Erzincan sınırlarında İliç mevkiindeki manzaralarla devam eder. Erzincan İliç’e girdiğimizde Bağıştaş Baraj Gölü ile başlıyor manzara silsilesi saat 08:30 gibi. Kanyonu, Fırat Nehri, ve henüz erimemiş, muhtemelen erimeyecek karlı dağları görebildiğiniz için.
Saat 10:00’da ise Kemah’ın Tunceli ile sınırındaki, karla kaplı Munzur Dağları çıkıverir karşınıza. Kilometreler boyunca güney tarafta fotoğrafları süsler bu dağlar kendisini hayranlıkla izlettirir.
Kars’a kadar da güzel manzaralar sürer. Bu nedenle Ankara Kars ya da Kars Ankara yolculuklarının farkı yoktur. Kars’tan kalkan tren de yine gündüz saatlerinde bu noktalardan geçer. Hangisini tercih etmeniz gerektiği tamamen önceki ya da sonraki planınızla alakalıdır.
Erzurum’da Cağ Kebabı: Öğle yemeği için en ideal yolu Doğu Ekspresi treniniz Erzurum’a yaklaşmadan cağ kebabı söylemek. Biz Gel Gör Kebap’tan söyledik ve tadı damağımızda kaldı. Gel Gör Kebap Erzurum’da ünlü bir cağ kebapçı. Trenin Erzurum’a varış saati 14:46. Dolayısıyla bir saat öncesinde Kandilli civarlarında oluyorsunuz. İster Kandilli’den, isterseniz Ilıca’dan sipariş verin.
Çalışanlar trenin Erzurum’da kaçta olacağını bildiklerini için yetiştiriyorlar. Bu duraklarda telefon çekiyor, arayın ve siparişinizi verin. Erzurum’da yemekleri getiren arkadaş vaktinde istasyondaydı. Tabii ki elinde sıcaklığı koruyabilen büyük bir çanta. Trendeki gezginlerin çoğu sipariş vermiş zaten.
Tren de yeterince duruyor bu durakta. Bu durum artık olağanlaştı. Kredi kartıyla ödedik, bir sorun çıkmadı. Marketten ayranımızı da almıştık zaten. Vagonları cağ kebabı kokusu sarar. Abartısız enfes bir ziyafet olduğunu söyleyebilirim. Erzurum Gel Göl Cağ Kebapçısı telefon numarası: (0442) 234 21 22
Sıkça Sorulan Sorular
Doğu Ekspresi treninde internet var mı? Doğu Ekspresi’nde herhangi bir wifi bulunmuyor, cep telefonunuzdaki interneti kullanmanız gerekiyor. Cep telefonları da her yerde çekmiyor, sadece merkezi tren istasyonlarında çekiyor.
Tren içi sıcaklık ayarlanabiliyor mu? Trende klima var ve oda sıcaklığını 27 dereceye kadar ayarlayabiliyorsunuz. Kış mevsiminde yolculuk yapmanın en güzel yanı içerinin sıcak olabilmesi. Yaz sezonunda da dereceyi ayarlayarak serin bir yolculuk yapabiliyorsunuz.
Tren, istasyonlarda ne kadar süre duruyor? Doğu Ekspresi treni ara duraklarda yolcu indirme bindirme yaptıktan sonra hareket ediyor, beklemiyor. Ana duraklarda ise yaklaşık 5 dakika boyunca bekliyor, bu sırada dışarı çıkıp gezebilir, fotoğraf çekebilirsiniz. İstasyonlara yaklaşırken oralarda yaşayan çocukları görürsünüz, kimisi el sallamayı tercih eder, kimisi de treni taşlamayı bir oyun zanneder.
Odaların kapıları kilitleniyor mu? Yataklı vagonlardaki kapıları kapattığınızda dışarısıyla bağlantınız kesiliyor, kapılarda cam yok ve kapılar iç taraftan kilitlenebiliyor, ama dış taraftan kilitlenmiyor. Kimse sizin odaya ilişmediğinden kapınızı kapatıp çıkabiliyorsunuz.
Örtülü kuşetlerin kapıları ise camlı. Bir perde vasıtasıyla kapanıyor, düzgün kapandıklarında ise içerisi yine görünmüyor. Biz kapı genelde açık takılmıştık, çünkü trenin her iki manzarasını görebildik böylelikle. Odaya tıkılmış gibi hissetmedik kendimizi.
Evcil hayvanımda bizimle gelebilir mi? Sadece pulman vagonda seyahat etmesi koşuluyla evcil hayvanınıza %50 indirimli bilet alabiliyorsunuz.
Trenin içinde restoran var mı? Trenin içinde yemek ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz bir yemekli vagonu bulunuyor ve aktif olarak çalışıyor. Burada basit kahvaltılık ve paketler içinde yemekler bulabilirsiniz. Çay, kola ve sıcak su gibi içecekleri de buradan temin edebilirsiniz.
Yemek vagonu gece 01:00’de kapanıyor. İçeride alkollü içecekler satılmıyor. Ama her şeyi buradan alırım diye düşünmeyin. Temel ihtiyaçlar var sadece, keyfi ihtiyaçlar ve daha fazlası için yukarıda bahsettiğimiz gibi bir marketten alışverişinizi yapın.
Tuvaletler temiz mi? Yataklı vagonda sadece o vagondakilerin girebileceği iki tuvalet bulunuyor. Ön taraftaki tuvalet alafranga, arkadaki ise alaturka. Diğer vagondakiler bu tuvaletleri kullanamıyor, hatta bu vagonlara girmelerine izin verilmiyor bile. Tuvaletler temiz, sıcak su da akıyor. Tuvalet kağıdı var ama yanınızda bir tane bulundurmanızda fayda var.
Odalarda sigara içiliyor mu? Sigara içmek yasak, ancak içenler de var tabii. Bizim gibi içmiyorsanız içenlerin odasından gelen kokulardan sigara içildiğini anlayabilirsiniz. İçmemenizi tavsiye ederiz.
Doğu Ekspresi Ne Zaman Yapılır?
Doğu Ekspresi her mevsim yapmak güzeldir. Kış mevsiminde Anadolu’nun dört bir yanı karla kaplıdır. Karı seviyorsanız muhteşem manzaralarla karşılaşırsınız. Odalar soğuk olmaz ama dışarısı çok soğuk olur.
Çok iyi giyinmek lazım. Bahar gezilerinde de köylerde koşturan çocukları, meralara salınmış atları ve koyunları, upuzun ovaları, dağlarda kalan bembeyaz karlarla birlikte harika manzaralara şahit olursunuz.
Aslında her iki mevsimi de deneyimlemek gerekiyor. Doğu Ekspresi’nin sürekli seferi bulunuyor. Eğer çalışan biriyseniz Cuma günü izin alarak, hafta sonu ile birlikte bu seyahati gerçekleştirebilirsiniz. Kars’a ulaştıktan sonra Kars şehrini de gezmek isteyeceksinizdir muhakkak. Bunun için hazırladığımız Kars Gezi Rehberi sayfamıza göz atın.
Doğu Ekspresi Benzerleri
Doğu Ekspresi hoşunuza giderse başka tren yolculukları da yapmak istersiniz. Ankara – Tatvan arasında seyreden Van Gölü Ekspresi de tavsiye edilen tren yolculukları arasında. Ankara’dan haftada Salı ve Pazar olmak üzere sadece 2 gün sefer var. Doğu Ekspresi gibi hafta sonunu tutmuyor. Haftanın 5 günü çalışan ve Ankara Kurtalan arası seferi olan Güney Kurtalan, Adana Konya arası işleyen Toros Ekspresi tavsiye edilenler arasında.
Sonuç
Doğu Ekspresi, Türkiye’nin benzersiz doğasını ve kültürünü keşfetmek isteyen gezginler için unutulmaz bir deneyim sunuyor. Güzergahı boyunca karşınıza çıkan manzaralar, yolculuğu kendine has bir hikayeye dönüştürüyor. Tren bileti fiyatları ve TCDD hizmetleri hakkında bilgilendirici bu rehberle, Doğu Ekspresi’nde yerinizi almak artık çok daha kolay.