Bursa Yeşil Cami ve Yeşil Türbe: İhtişamı ve Hikayeleri

Bursa Yeşil Cami ve Yeşil Türbe: İhtişamı ve Hikayeleri

Yeşil Camii ve Yeşil Türbe, Bursa'nın tarihi güzelliklerini keşfetmek için mükemmel bir başlangıç noktası. Bu yapıların gizemli dünyasına adım atın.
admin |

Bursa’nın tarihi dokusunu yansıtan, adeta zamanda bir yolculuğa çıkaracak Yeşil Camii ve Yeşil Türbe, sadece birer yapıdan çok daha fazlası. Bu eşsiz mimari harikalar, sizi Osmanlı İmparatorluğu’nun gizemli ve büyüleyici dünyasına davet ediyor. Yeşilin ve mavinin her tonunu barındıran bu iki yapı, Bursa’da sizi bekliyor.

Türkiye’deki çinili yapıların en güzellerinden biridir Yeşil Camii. Yeşil Külliyesi adı verilen ve içinde Yeşil Camii, Yeşil Türbe, medrese, hamam ve imaret yapılarının bulunduğu külliye, kapılarından duvarlara, mihrabından kubbesine kadar kadar çini eserleri ile günümüze ulaşabilen değerlerden biri.

Sultan Çelebi Mehmet (I. Mehmed) tarafından yaptırılan Yeşil Külliyesi, Fetret Devri’nden sonra Anadolu beyliklerini bir araya toplayan, Müslümanlarla birlikte Hıristiyanlara da iyi gözle bakan, adaletli bir tutum sergileyen, saygınlığı ve başarısından ötürü Osmanlı’nın ikinci kurucusu gözüyle bakılan Sultan Çelebi Mehmet tarafından inşa ettirilmiş Yeşil Külliye.

Bursa Yeşil Camii, 15. yüzyılda inşa edilmiş bir cami ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine sahip. Osmanlı mimarisinin birçok güzel yapısı vardı elbette, ama bunlardan kaçı günümüze ulaşabildi ki?

Bursa Yesil Cami Gorulecek Tarihi Yerler Camiler

İşte Bursa’daki Yeşil Camii, günümüze ulaşabilen yapılar arasında ve Bursa ziyaretinde mutlaka uğranılması gereken bir yer. Camide ve türbedeki büyük öneme sahip zengin çini süslemeler mutlaka görülmeli.

Yeşil Camii Tarihi ve Özellikleri

Caminin mimarı Hacı İvaz Paşa. Yeşil Camii ile birlikte Yeşil Türbe’nin yapımında da payı var. Cami inşa edilirken cami amacı ile birlikte hükümet konağı olarak da inşa edilmiş.

Meselelerin, problemlerin görüşülmesi için caminin iki yanındaki simetrik odalar kullanılıyormuş. Bu odalar sonraları mahkeme salonu olarak kullanılmış. Caminin ikinci katında da hünkar mahfili ve saray daireleri varmış.

Bursa Yesil Cami Mahkeme Salonlari
Bursa Yesil Cami Tavan Sanati

Bursa Yeşil Camii, Yeşil Külliyesi adının verildiği bir külliyeye ait. Zaten içinde bulunduğu Yeşil semtinin ismi de bu külliyeden geliyor. Külliye de, içine muazzam şekilde dekore edilmiş yeşil, turkuaz ve mavi renkteki çinilerden alıyor.

Mermerden yapılan cami, Bursa’da yapılan ilk mermer yapılardan. Marmara Adası’ndan getirilen mermerler özenle süslenmiş ve göz alıcı bir mimari eser çıkmış ortaya. Caminin kapısında mimari işçiliğin en güzel örneklerinden birini görebilirsiniz.

Bursa Yesil Cami Binasi
Bursa Yesil Cami Ic Mekan Gezisi

Bursa Yeşil Camii, hala aktif olarak kullanılan bir cami. Ziyaretimiz sırasında bir mevlid vardı ve hoca dualar okuyordu. Sesi de oldukça güzeldi. Yeşil Cami, yüksek kıdemli imamların görev yapabildiği camilerdenmiş. Bu nedenle sadece en iyiler bu camide imam olabiliyormuş.

Yeşil Külliyesi’nin diğer bölümleri de Yeşil Camii’nin çevresinde yer alıyor. Sultaniye Medresesi de denilen Yeşil Medrese, güney batı istikametinde yer alıyor ve günümüzde Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılıyor.

Bursa Yesil Camii Iznik Mozaikleri
Bursa Yesil Camii Susleme Motifleri

Yeşil Türbe

Sultan Mehmed Çelebi, Edirne’de bir av sırasında felç geçirip attan düşerek yaralanmış ve sonrasında hayatını kaybetmiş. Öldükten sonra Edirne’deki cenazesi Bursa’ya, günümüzdeki Yeşil Türbe‘ye defnedilmiş. Yeşil Türbe’nin mimarı Yeşil Camii’nin mimarı olan ve o dönemlerde vezirlik yapan Hacı İvaz Paşa’ymış.

Bursa Yesil Kulliyesi Yesil Turbe
Bursa Yesil Turbe Celebi Mehmet Mezari

Yeşil Türbe, Yeşil Camii’nin güney tarafında yer alıyor. İçi çok güzel bir şekilde yeşil çinilerle süslenmiş. Çelebi Mehmed’in sandukası, sandukanın bulunduğu mermer kaidesi ve kaidenin etrafındaki çiniler, duvardaki çini süslemeleri görülmeye değer.

Türbede Çelebi Mehmed ile birlikte oğulları Şehzade Mustafa, Yusuf ve Mahmud, kızları Sitti Hatun, Selçuk Hatun ve Ayşe Hatun ile dadısı Daya Hatun’un da sandukaları bulunuyor.

Bursa Yeşil Cami Nerede ve Nasıl Gidilir?

Yeşil Camii, Yeşil semtinde, yani Bursa’nın Yıldırım ilçesinde yer alıyor. Osmangazi gezinizde Bursa Ulu Camii, Koza Han gibi eski Osmanlı’nın merkezine 1,3 km (17 dk) yürüme mesafesinde.

Osmangazi ile Yıldırım’ı ayıran köprüden geçince çok daha yakın oluyor. Koza Han’ın oralardan otobüs ile gelmek isterseniz Ulu Cami’nin yakınındaki Atatürk Caddesi’ndeki Ulu Cami durağından 25/D hattına binerek Yeşil durağına veya 24/B, 25/A, 27/A veya 30 hattına binerek Gökdere Bulvarı’na kadar gelebilir, oradan da birkaç dakikalık yürüyüşle camiye ulaşabilirsiniz.

Yesil Kulliye Eski Renkli Osmanli Evleri

Sonuç

Cami ile türbe arasında da renkli inciler gibi dizilmiş eski Osmanlı evleri de göreceksiniz. İznik çinilerinin büyük bir özveriyle hazırlandığı, Osmanlı’nın en güzel örneklerinden biri haline gelen Yeşil Camii ve Yeşil Külliyesi, Bursa gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. Restorasyonlu bile olsa görsel yönümüze hitap eden bu eserleri görmek insanı iyi hissettiriyor.