Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi
Küçük bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Bu yolculuk, sizi zamanın derinliklerine götürecek ve Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’nde Anadolu’nun taşıma ve ulaşım kültürünün gelişimini keşfetmenizi sağlayacak. Bu müthiş müze, at arabalarından modern motorlu araçlara kadar uzanan bir tarihi sergiliyor. Peki, müzede hangi hikayeleri keşfedeceksiniz? Gelin, Anadolu’nun taşıt tarihini birlikte keşfedelim!
Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi
Tarım, taşıma ve ulaşım kültürünü oluşturan taşıtların ilk örneklerinden, günümüzdeki motorlu taşıtlara ve modern araçlara kadar olan sürecin Anadolu ayağını gösteren Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Türkiye’deki tek Anadolu Arabaları Müzesi.
Müze ilk olarak, Bursa’da bulunan ilk araba örneklerinden birini sergiliyor. Üçpınar Tümülüsü‘nde yapılan kazılar sonucu çıkarılan at arabası parçaları ve tekerlekleri konu alan bu galeride, bulunan tümülüsteki bir mezar odası canlandırılmış. Burası bir kopya olsa da orijinaline Bursa Arkeoloji Müzesi’ne giderek de ulaşabilirsiniz.
Günümüzde pek kalmayan at arabası ve fayton imalatı yapan küçük dükkanların birer örnekleri de var. El emeğinin en üst düzeyde kullanıldığı nalbant, semerci, saraç evi gibi dükkanlar daha 25 yıl öncesine kadar kullanılan orijinal araç gereçleriyle sergileniyor.
Sonraki galeri Anadolu’da kullanılan arabaların sergilendiği bir galeri. At arabaları, öküz arabaları, odun arabaları, ticari eşya taşıyan arabalar Bodrum, Tokat, Konya gibi Anadolu’nun dört bir yanındaki köylerden toplanmış, restorasyon çalışmalarından geçirilmiş, tamamı orijinal.
Hatta birbirinden süslü bu arabaların üzerlerinde nereye ait oldukları bile yazıyor. At arabaları ve öküz arabaları bulundukları coğrafyaya göre inşa edilmişler. Daha sonraları insan taşımak için daha rahat, daha konforlu olan faytonlar çıkmış piyasaya.
Ve sırada müzenin başka bir heyecanlı kısmı var. Tofaş’ın 1971 yılında ürettiği ve şasi numarası 0001 olan ilk araba Murat 124‘ü, 1977 yılında üretilen ilk Murat 131‘i, tamamen nostaljik arabalardan biri olan Kartal, Tempra‘nın 1 milyonuncu arabası ile birlikte üretilen son Tipo‘yu, son Uno‘yu ve son Albea‘yı da burada görmek mümkün.
Motorlu araçlar yaklaşık 10 tane. Ama müzenin önemi tekerlekli araçların gelişimini gösterebiliyor olması ve Tofaş tarafından bakacak olursak, Tofaş için önemli olan ilk üretilen ya da son üretilen arabalar gibi önemli değerlerin sergileniyor olması.
Eskiden Umurbey Hamamı’nın olduğu ve restore edilerek bir sanat galerisine dönüştürülen binada, günümüzde çeşitli geçici sergilere yer veriliyor. Ayrıca müzenin bahçesi de yeşil bir park. Yürümek ve dinlenmek için harika bir yer.
Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Müzeye giriş, birçok Bursa müzesi gibi ücretsiz. Pazartesi günleri kapalı, ama diğer günler 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi Nerede?
Müze, Bursa’nın Umurbey Mahallesi’nde, Umurbey Camii’nin yanındaki eski bir ipek fabrikasının içinde yer alıyor. Önceleri ipek imalatı için kullanılan taş duvarlı fabrika, Tofaş tarafından restore edilmiş ve 2002 yılında müze olarak ziyarete açılmış.
Tofaş Araba Müzesi merkeze çok yakın. Mesela Bursa Ulu Cami’ye ve Yeşil Camii’ye 1,5km (7dk) uzaklıkta. Arabayla geliyorsanız müze içinde aracınızı park edebileceğiniz ücretsiz bir otopark bulunuyor.